Bönsalsa salsa med bönor

Bönsalsa. En salsa med bönor, tomat, rödlök, chili, vitlök, bladpersilja och olivolja.
Salsan kan serveras varm eller kall. Gott som tillbehör till det mesta ex. grillat, dipp till tacochips eller serverat till tacos, kötträtter, kyckling, grönsaker m.m.

4 portioner bönsalsa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 burk kidneybönor, 400 g (240 gram kokta bönor om du kokar själv)
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • ca 4 dl hackade tomater (eller 1 burk krossade)
  • 0,5 tsk sambal oelek eller 2 krm chiliflakes
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 0,5 tsk socker
  • 1 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skölj bönorna och låt rinna av. Eller koka egna bönor enligt paket.
  2. Skala och hacka lök samt skala och pressa vitlök i en panna. Tillsätt olivolja och fräs i några minuter.
  3. Blanda i tomater och chili som sambal oelek eller chiliflakes. Låt koka i ca 5 minuter.
  4. Hacka persilja.
  5. Blanda ner bönor och koka upp.
  6. Salta, peppra och tillsätt vinäger samt socker.
  7. Blanda ner persiljan och servera varm eller låt kallna (förvara i kylen) och servera senare.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer