Bönsalsa

Bönsalsa med bönor, tomat, rödlök, chili, vitlök, bladpersilja och olivolja. Gillar du färsk koriander kan du ta i det. Du kan ta andra bönor som adzukibönor, svarta bönor eller vita bönor.

Salsan kan serveras varm eller kall.

Gott som tillbehör till det mesta ex. grillat, dipp till tacochips eller serverat till tacos, kötträtter, kyckling, grönsaker m.m.

Koka gärna ett paket egna bönor och spara de som blir över i frysten till annat.

4 portioner bönsalsa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 burk kidneybönor, 400 g (240 gram kokta bönor om du kokar själv)
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • ca 4 dl hackade tomater (eller 1 burk krossade)
  • 0,5 tsk sambal oelek eller 2 krm chiliflakes
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 0,5 tsk socker
  • 1 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skölj bönorna och låt rinna av. Eller koka egna bönor enligt paket.
  2. Skala och hacka lök samt skala och pressa vitlök i en panna. Tillsätt olivolja och fräs i några minuter.
  3. Blanda i tomater och chili som sambal oelek eller chiliflakes. Låt koka i ca 5 minuter.
  4. Hacka persilja.
  5. Blanda ner bönor och koka upp.
  6. Salta, peppra och tillsätt vinäger samt socker.
  7. Blanda ner persiljan och servera varm eller låt kallna (förvara i kylen) och servera senare.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer