Bönsalsa
Bönsalsa med bönor, tomat, rödlök, chili, vitlök, bladpersilja och lite olivolja.
Salsan kan serveras varm eller kall.
Gott som tillbehör till det mesta förslasvis grillat, dipp till tacochips eller serverat till tacos, kötträtter, kyckling, grönsaker med mera.
Tillagning
- Skölj bönorna och låt rinna av. Eller koka egna bönor enligt paket.
- Skala och hacka lök samt skala och pressa vitlök i en panna. Tillsätt olivolja och fräs utan att få färg i några minuter.
- Blanda i tomater och chili som sambal oelek eller chiliflakes. Låt puttra på låg temperatur i ca 5 minuter.
- Hacka persilja.
- Blanda ner bönor och värm upp.
- Smaka av med sala, peppar, vinäger samt socker.
- Blanda ner persiljan och servera varm eller låt kallna och förvara i kylen till senare.
Varianter
- Gillar du färsk koriander kan du ta i det.
- Du kan ta andra bönor som adzukibönor, svarta bönor eller vita bönor. Edamame eller gröna frysta sojabönor blir också gott. Eller blanda.
- Blir också gott med kikärtor eller blanda.
- Riktigt gott - och billigt - blir det med hemkokta bönor. Koka gärna ett paket egna bönor och spara de som blir över i frysten till annat.
Uppskattat näringsvärde per portion: 191 kcal