Havtornssill
Lägg in egen sill med havtorn. Havtornssillen blir god med syrliga havtorn, ättikslag och får en fin läckert gul färg som passar till sillbord, påsk, buffébord, jul eller midsommar.
Lätt att lägga in med inläggningsill. Du får ha lite framförhållning någon dag så den får stå och få smak.
Du kan laga sillen med frysta eller färska havtorn.
Tillagning
- Tina havtorn om du köpt frysta havtorn. Rensa och skölj färska havtorn.
- ÄTTIKSLAG: Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka och rör tills sockret löst sig.
- Skrubba och klyfta eller skiva citronen.
- Skala och slanta morot.
- Skölj och strimla salladslöken.
- Lägg ner morot, lagerblad, citronklyftor och salladslök i den ännu varma ättikslagen. Låt svalna och kallna.
- Häll av sillen och skär den i lagom bitar.
- Varva sillbitar och havtorn med lagen och dess ingredienser i en glasburk eller annan burk för inläggning ex. ett Höganäskrus. Fyll upp med ättikslagen.
- Sätt på lock och förvara gärna något dygn i kylen.
- Håller några månader oöppnad i kylen. Öppnad burk förvaras i kylen och håller några veckor om lagen täcker havtornssillen.
Med annan sill
- Du kan ta annan sill istället för urvattnad inläggningssill som 5-minuters inläggningssill (då kan du äta sillen direkt) eller saltsill och följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några timmar extra.
- Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas på samma vis till havtornssill som nedan.
Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här.
Uppskattat näringsvärde per portion: 243 kcal