Äppelgelé med gelésocker

Introduktion och förberedelse

Äppelgelé med gelésocker smaksatt med lite calvados. En liten sats som är lätt att koka med gelésocker Multi.

Serveringsförslag

Passar som vanlig gelé till husmanskost, vilt och kyckling, fest, buffé, julbord med mera men också till dessertostar.

Varianter

Val av äpplen

Välj helst en syrlig sort av äpplen även om det går med vilket matäpple som helst.

Tips är att ta äpplen som inte är så goda att äta och istället koka dem till gelé.

Förvaring

  • Gelén kan du hälla på väl rengjorda glasburkar - exempelvis begagnade syltburkar eller liknande.
  • Förvaras mörkt och svalt - kan dock vara rumstemperatur. Lång hållbarhet.
  • Öppnad burk förvaras i kylen.

Smaksättningar

  • Äppel- och portvinsgelé. Tillsätt och rör i 5 cl portvin typ Ruby eller Tawny och blanda med saften innan du mäter den.
  • Sherry - tillsätt en 5 cl sherry som Pedro Ximinez och blanda med saften innan du mäter upp den.
  • Koka äpplena med örter som några kvistar färsk timjan; en kvist rosmarin; eller 2 msk hackad mynta.
  • Äppelgelé med chili - tillsätt färsk hackad chili efter tycke. Förslag är 1/2 röd spansk peppar som du delar, kärnar ur och strimlar samt rör i saften och kokar med på slutet.

1 liten burk äppelgelé, ca 4 dl

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram äpplen, ca 3-4 stycken, syrlig sort
  • 0,25 dl vatten
  • 1 kanelstång (valfritt)
  • 1 halv stjärnanis (valfritt)
  • 2,5 cl Cavlados (valfritt)
  • 1 dl gelésocker Multi per dl avrunnen saft, ca 2,5-3 dl

Tillagning

  1. Skär bort fula delar och blomfäste samt kärnhus. De behövs ej skalas. Dela dem i tärningar.
  2. Koka äpplena med vattnet i 20 minuter i en stor kastrull med tjock botten under lock. Mosa eventuellt ihop dem med en potatisstöt eller mixa med en stavmixer.
  3. Häll äppelkoket i en silduk i ett durkslag eller en silställning exempelvis saftsil Jonas. Låt rinna i 25 minuter. Mosa och tryck ut sista saften. Äppelresterna kan slängas.
  4. Mät upp den avrunna äppelsaften. Tillsätt Calvados om du vill ha det i. Jag fick ut 2,6 dl saft.
  5. Häll saften i en kastrull.
  6. Tillsätt gelésocker och koka 30 sekunder.
  7. Skumma med en slev.
  8. Häll upp i en ren burk. Sätt på lock och sätt att svalna upp och ner.
  9. Förvaras i kylskåp eller mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylskåp.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 56 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-31