Calvadossill

4 portioner, en liten burk

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 8 tim
  • Klart på: 8 tim 30 min

Ingredienser

  • 420 gram fem-minuterssill, 1 paket
  • 1 dl ättika 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1/2 rödlök
  • 5 svartpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 dl Calvados Fine (ung sort)
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 äpple
  • 2 msk hackad persilja, dill eller gräslök till servering

Tillagning

  1. Blanda ättika, socker och vatten samt svartpeppar, kryddpeppar och lagerblad i en kastrull.
  2. Koka upp lagen och rör tills sockret löst sig. Sätt åt sidan att kallna helt.
  3. Skölj äpple, skär bort kärnhus och skär i skivor eller tärningar.
  4. Skala lök och strimla den.
  5. Tillsätt äppelcidervinäger och calvados.
  6. Häll av lagen på sillen. Skär eller klipp sill i ca 2-3 cm breda bitar. Lägg i en glasburk och varva med lök och äpple.
  7. Häll ättikslagen över sillen och tryck ner sillen under lagen. Sätt på lock och ställ i kylen att få smak i några timmar - typ 8 timmar eller över natten.
  8. Vid servering kan calvadossillen garneras med hackad persilja, dill eller gräslök.
Calvadossillen passar förutom till jul, påsk och midsommar att ha på sillmacka med kokt ägg och toppa med lite av äpplet och rödlöken.
Calvadossillen passar förutom till jul, påsk och midsommar att ha på sillmacka med kokt ägg och toppa med lite av äpplet och rödlöken.

Serveringsförslag

Calvadossillen passar förutom till jul, påsk och midsommar att ha på sillmacka med kokt ägg och toppa med lite av äpplet, rödlöken och hackad persilja, dill eller gräslök.

En variant vid servering är att hälla av lite av lagen och blanda sillen med någon dl crème fraiche om du vill ha en krämig äppel- och calvadossill.

Val av calvados

Calvados är ett äppelbrännvin från Normandie i Frankrike.

Välj gärna en ung och ej så lagrad Calvados typ Fine som är fruktiga med mycket smak av äpple kvar. Annars går vilken calvados som helst men riktigt dyr är lite bortkastat i sill såklart.

Val av sill

Här med färdig fem-minuters sill som du snabbt lägger in i lite 1-2-3 ättikslag och smaksätter med äppelcidervinäger, calvados, lök och äpple.

Framförhållning

Sillen kan ätas direkt men blir godast om den får stå över natten och få smak.

E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 217 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-12

Tillbehör och liknande:

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...

Alla recept du behöver till julbordet

Varje år ställs många inför samma dilemma - julmaten mot tiden. Ett förslag på julbord med några...

Godaste recepten till påsk

Dags för påskmiddag eller en buffé med påskmat. Här kommer några nya samt de vanliga klassiska recepten...

Klassiska och nya recept till midsommarfesten

Midsommarmatens stjärnor är jordgubbar, matjessill, färskpotatis och gräddfil men några bubblare får...