Calvadossill

Inlagd sill eller strömming smaksatt med Calvados, äpple och rödlök. Calvadossillen passar förutom till jul, påsk och midsommar att ha på sillmacka med kokt ägg och toppa med lite av äpplet, rödlöken och hackad persilja, dill eller gräslök.

Välj gärna en ung och ej så lagrad Calvados typ Fine som är fruktiga med mycket smak av äpple kvar. Annars går vilken calvados som helst men riktigt dyr är lite bortkastat i sill såklart.

Här med färdig fem-minuters sill som du snabbt lägger in i lite 1-2-3 ättikslag och smaksätter med äppelcidervinäger, calvados, lök och äpple. Sillen kan ätas direkt men blir godast om den får stå över natten och få smak. Calvados är ett äppelbrännvin från Normandie i Frankrike.

En variant vid servering är att hälla av lite av lagen och blanda sillen med någon dl creme fraiche om du vill ha en krämig äppel- och calvadossill.

4 portioner, en liten burk

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 8 tim
  • Klart på: 8 tim 30 min

Ingredienser

  • 420 gram fem-minuterssill, 1 paket
  • 1 dl ättika 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1/2 rödlök
  • 5 svartpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 dl Calvados Fine (ung sort)
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 äpple
  • 2 msk hackad persilja, dill eller gräslök till servering

Tillagning

  1. Blanda ättika, socker och vatten samt svartpeppar, kryddpeppar och lagerblad i en kastrull.
  2. Koka upp lagen och rör tills sockret löst sig. Sätt åt sidan att kallna helt.
  3. Skölj äpple, skär bort kärnhus och skär i skivor eller tärningar.
  4. Skala lök och strimla den.
  5. Tillsätt äppelcidervinäger och calvados.
  6. Häll av lagen på sillen. Skär eller klipp sill i ca 2-3 cm breda bitar. Lägg i en glasburk och varva med lök och äpple.
  7. Häll ättikslagen över sillen och tryck ner sillen under lagen. Sätt på lock och ställ i kylen att få smak i några timmar - typ 8 timmar eller över natten.
  8. Vid servering kan calvadossillen garneras med hackad persilja, dill eller gräslök.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer