Goda recept på kyckling

Här hittar du några av mina recept och tips på hur du tillagar kyckling varvat med lite inköptips, fakta, stekgrader, näringsinnehåll samt annat matnyttigt.

Vilken kyckling ska jag köpa?

Tips är att köpa svensk kyckling som fötts upp med svenska regler om hygien, djurskydd och ursprung märkt med symbolen Svensk Fågel.

Det bästa ur miljösynpunkt - och godast enligt min smak - är svenska frigående uppfödd kyckling och allra helst kravmärkt ekologiskt uppfödd kyckling. Den är dyrare men är värt varje öre i smak och för miljön. Kravmärkt färsk kyckling är riktigt god helstekt och en helt annan grej i jämförelse med importerad vatteninjicerad kyckling eller broilers.

Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som föder upp kyckling och höns.

En god kyckling är också den som är uppfödd på majs så kallad majskyckling. Majskyckling får fin smak och konsistens samt gyllengult kött. Färsk helstekt majskyckling är riktigt gott.


Undvik billig importerad kyckling - den är dålig för miljö, kycklingar och har ofta dålig kvalitet. Den frysta kan bli som gummi och vattnar sig när du tinar den.

Se också upp för kyckling som är fake-märkt med svensk flagga eller liknande. Det ska vara Svensk Fågel symbol med en gul kyckling med blå bakgrund och så står det Svensk Fågel.

De andra symbolerna är ofta vilseledande och innehåller importerad kyckling som endast är styckad och förpackad i Sverige.

Att stycka en hel kyckling blir både gott och prisvärt.
Att stycka en hel kyckling blir både gott och prisvärt.

Så här kan du stycka en hel kyckling. Delen i mitten kan man slänga eller koka kycklingfond på. Grilla kycklingdelarna i ugnen. Ett enkelt förslag är med några krm rosmarin, matskedar olivolja och smör samt några droppar soja och citronsaft. Eller använd som grytbitar till kycklinggryta ex. till kyckling i rödvin.

I Sverige finns sedan 70-talet ett omfattande djuromsorgsprogram som innebär en viss omsorg om kycklingen, mycket låg eller ingen förekomst av salmonella och en produktion som är fri från hormoner och antibiotika. Detta skiljer svensk uppfödd kyckling från importerad.

Kycklingens historia

Fjäderfä är världens äldsta husdjur. Har man kyckling slår man två flugor i en smäll: ägg och kycklingkött. Man använde samma raser till att producera både ägg och kött fram till början av 1960-talet. Då kom raser som växte mycket snabbare och gav mer kött.

Kycklingens historia börjar på de ostindiska öarna där människan tämjde vilda hönsfåglar från djungeln redan 2000 år före kristus.

Kineserna var de första som i större skala använde ägg och kyckling. Hos Romarna var kastrerade tuppar, sk kapuner en fin uppskattad råvara.

Till oss i norr kom hönsen först på järnåldern med hemvändande vikingar. Snart var ägg från höns och kött från tuppar vanligt. Fram till 50-talet var kycklingkött lite av lyxmat och lagades till speciella tillfällen, ungefär som färsk fin majskyckling är eller borde vara idag. Sedan kom frysen och den frysta kyckling blev vardagsmat.

Att tänka på hygienen när du lagar kyckling

Hygienen: det är viktigt att noga diska kniv och skärbräda (helst i diskmaskin) som har använts när det råa kycklingköttet görs i ordning. Använd inte till något annat om du inte diskat den noga först. Skär inte salladen på samma skärbräda.

Det är också viktigt att tvätta händerna noga innan och efter man rör rå kyckling och andra matvaror. Torka rent med hushållspapper som du slänger - inte en wettex.

Det är viktigt att kyckling lagas väl och kan ej serveras rått, blodig eller rosa utan alltid genomstekt till minst 65 grader så att eventuella campylobacter dör.

Läs gärna Livsmedelsverkets råd om hygien i köket.

Kyckling kan du grilla hel, i halvor eller i bitar. Dela kycklingen till servering.
Kyckling kan du grilla hel, i halvor eller i bitar. Dela kycklingen till servering.

Grillad hel eller halv kyckling blir underbart gott. Speciellt om du väljer en Kravmärkt eko-kyckling eller majskyckling.

Stektemperaturer och stekgrader för kyckling

  • Kycklingfilé och kycklingbröst utan ben: 68-70 grader.
  • Kycklingklubbor, hel kyckling, kyckling med ben: 70-75 grader.

Hur du kollar att kycklingen är klar

Använd gärna en stektermometer och mät innertemperaturen i mitten av kycklingfilén eller in vid benet om kycklingen är hel eller som kycklinglår.

Ett enkelt knep för att se om kycklingen är färdig är att sticka en nål i köttet och titta på köttsaften som ska vara klar och ej röd.

Näringsinnehåll

Kycklingkött har en bra näringsmässig sammansättning. Med det menas att köttet innehåller många ämnen som är livsnödvändiga för människan. Framförallt så innehåller kyckling ca 23 % högvärdigt protein. Ryggbiff har ex. ca 22 %. Protein krävs för att vi skall kunna bygga nya celler och muskler.

Kyckling är fettsnålt

Fetthalten i kyckling varierar mellan delarna. Undvik skinnet om du vill äta smalt.

  • Kycklingfilé utan skinn har en fetthalt på endast 1 %.
  • Med skinn hoppar det upp till 6%.
  • Kycklinglår med skinn har fetthalt på 9%.

Kycklingkött tar ej upp något fett vid stekning. Är kycklingen panerad däremot suger ju paneringen åt sig fett.

Kycklingkött har också en bra balans mellan mättade och omättade fettsyror. Den mättade halten fett är låg: endast 33 % mättat fett (jmf nötkött 50%), 52 % enkelomättat fett och 14 % fleromättat fett.

Vitaminer och mineraler

Vidare bidrar kyckling till att öka kroppens möjligheter att ta upp järn samt innehåller 10 mikrogram selen per 100 gram kött (rek. dagligt intag är 40-50 mikrogram).

Kyckling innehåller viktiga B-vitaminer, järn, zink, magnesium och flera andra mineraler och spårämnen.

Källa: Svensk Fågel.

Kall marinerad kycklingfilé med örter och balsamvinäger skivad på fat
Kall marinerad kycklingfilé med örter och balsamvinäger skivad på fat

Marinerad kycklingfilé passar till fest, buffé med mera. Saftig och smakrik.

Några goda recept

Grillad stekt kycklingfilé med svampsås och rostade rotfrukter

Marinerad grillad kycklingfilé blir mör och god. Servera med valfritt tillbehör. Jag föreslår svampsås samt rostad kål, lök, potatis och morot.

Kyckling med cashewnötter
Kycklingwok med cashewnötter i sötsur sås. Strimlad wokad kyckling enligt kinesiskt recept. En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, purjolök, bambuskott samt goda cashewnötter. Servera med klibbigt ris typ thairis.

Flygande Jakob
En riktig 70-talsklassiker med kycklingfilé, chilisås, grädde, bacon och jordnötter. Gott med ris och sallad.

Wallenbergare med kycklingfärs är en slags luftiga och saftiga kycklingbiffar med kycklingfärs, ägg och grädde i smeten.
Wallenbergare med kycklingfärs är en slags luftiga och saftiga kycklingbiffar med kycklingfärs, ägg och grädde i smeten.

Kycklingwallenbergare blir fluffiga och goda med kycklingfärs och kan serveras som vanligt med ärtor, skirat smör, lingon och potatismos.

Kycklingfärs

Kycklingköttbullar
Kycklingbullar med kycklingfärs blir minst lika goda som köttbullar och kan serveras på samma vis med potatismos, gräddsås och gröna ärtor.

Kycklingwallenbergare
Wallenbergare eller biffar med kycklingfärs blir goda och saftiga. Skirat smör, gröna ärtor och potatismos samt lingon är klassiskt till.

Trä på spett

Kycklingspett med ananas
Spett som får god smak av ananas.

Kycklingspetten kan marineras och penslas med bland annat sweet chilisås.
Kycklingspetten kan marineras och penslas med bland annat sweet chilisås.

Kycklingspett i olika former blir supergoda på grillen.Grillade kycklingspett med sweet chili sås
Enkla och goda att laga på grillen.

Kycklingspett med jordnötssås
Grillspett marinerade jordnötssås kan det vara något. I Malaysia är det en uppskattad rätt som är tillräckligt god att spridas över världen. Prova och du blir fast.

Grillad kyckling - finns det något godare? Välj helst en fin kravmärkt eller stor majskyckling.

Hel kyckling, halv eller styckad kyckling i delar

Helstekt kyckling - ugnstekt kyckling
Klassisk helstekt kyckling kan du servera med gräddsås, kokt potatis, grönsaker som brysselkål, bönor och/eller kokt morot, gelé och pressgurka. Den godaste och finaste kycklingen är färsk svensk

Thaigryta med kyckling och röd curry
En enkel och god thaigryta att göra som kan varieras. Garnera gärna thaigrytan med färsk koriander om du gillar det.

Kycklingsoppa

Kycklingsoppa med curry
En redd soppa med kycklingkött med smak av curry och fänkål med grönsaker som potatis, paprika och zucchini.

Thaisoppa med kyckling
Tom Khaa Gai kycklingsoppa. Man kan också ha i en grovhackad stjälk citrongräs samt 2-3 limeblad tillsammans med kokosmjölken.

Pho-soppa med kyckling
En klassisk asiatisk vietnamesisk risnudelsoppa med kycklingbuljong smaksatt med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar som topping. Samt sting av chili.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2023-10-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.