Kyckling med cashewnötter

Introduktion och förberedelse

Kyckling med cashewnötter i sötsur sås. Strimlad wokad kyckling enligt kinesiskt recept. En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, purjolök, bambuskott samt goda cashewnötter.

Servera med klibbigt ris typ thairis eller jasminris. Kokta risnudlar eller äggnudlar passar också att blanda runt med grytan om du ej vill ha ris till.

Snäll i smaken och passar barn. Gillar du lite starkare och smakrikare asiatisk mat så kan du steka med en pressad vitlök, 1 krm chiliflakes och 1 tsk finhackad ingefära. Kan också garneras med sesamfrön. Vegetarisk alternativ får du med quornfilé istället för kyckling.

4 portioner kyckling med cashewnötter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 g kycklingkött eller kycklingfilé
  • 1 msk maizena
  • 1 äggvita
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk olja som solrosolja
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 200 g champinjoner
  • 1 liten purjolök
  • 1 burk bambuskott ca 400 g
  • 125 g sockerärtor eller groddar
  • 1 dl cashewnötter
  • 3 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 msk soja
  • SÖTSUR SÅS: 1,5 msk socker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 msk pressad apelsinjuice
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk maizenamjöl utrört i 4 msk vatten

Tillagning

  1. Skär kycklingköttet i strimlor och lägg i en skål.
  2. Marinera kycklingen i maizena, äggvita, vinäger och en nypa salt - gärna några timmar men det går att laga direkt.
  3. Skiva och strimla grönsakerna samt lägg upp på ett fat eller tallrikar redo för woken.
  4. Blanda under tiden ingredienserna till såsen i en redningsbägare, skål eller glas.
  5. Skaka eller rör ihop såsingredienserna.
  6. Börja koka ris om du vill ha det till.
  7. Värm en wook eller stekpanna och rosta nötterna i några minuter under omrörning. Lägg över i en skål.
  8. Tillsätt en msk olja och bryn morötter samt paprika ca 4 minuter under omrörning. Lägg över i en stor bunke.
  9. Tillsätt en msk olja och bryn svamp samt sockerärtor eller groddar ca 3 minuter. Lägg över i bunken.
  10. Tillsätt en msk olja och bryn purjolöken en halv minuter under omrörning. Tillsätt till bunken.
  11. Hetta upp en msk olja och bryn kycklingbitarna hälften i taget gyllenbruna ca 5 minuter. Rör om då och då.
  12. Tag upp kycklingen och lägg med grönsakerna.
  13. Häll på vatten, buljongtärning och soja i woken eller stekpannan. Låt sjuda i ett par minuter. Häll över i bunken med kyckling.
  14. Diska ur woken eller pannan med vatten.
  15. Sätt tillbaka på spisen och rör ner den sötsura såsen samt koka upp den under omrörning.
  16. Tillsätt kyckling och grönsaker samt vänd runt dem i woken eller pannan. Garnera med cashewnötterna på toppen.
  17. Servera kyckling med thairis (klibbigt ris).
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer