Thaigryta med kyckling och röd currypasta
Introduktion och förberedelse
En enkel och god thaigryta med kyckling och röd currypasta som är lätt att laga och kan varieras med olika grönsaker och smaksättare.
Garnera gärna thaigrytan med färsk koriander om du gillar det. Kokt ris som jasminris eller thairis är gott till.
Varianter
- Thaigrytan kan också smakas upp med 6 limeblad, 1 stång citrongräs - grovt strimlad; någon msk färsk hackad skalad ingefära, 1 röd chili samt 2-3 cm färsk grovhackad skalad galangal. Stek med currypastan i början och koka med i grytan. Limeblad, citrongräs och galangal brukar man ej äta utan pilla bort när man äter.
- Istället för kyckling blir det gott med annat kött eller fisk som fläskfilé eller lax.
- Vidare är grönsaker som blomkål, purjolök, slantad morot, minimajs, ärtor, zucchini, aubergine, vattenkastanj, wokgrönsaker, champinjoner samt bambuskott också gott i thaigrytan.
Med hemgjord currypasta
Överkurs är att laga egen röd currypasta till grytan. Då lagar du en omgång som du kan ha till flera tillfällen.
Tillagning
- Börja koka jasminris om du vill ha det till.
- Skölj, rensa och skär grönsaker samt kyckling i 3x3 cm bitar. Lägg på en tallrik vid sidan så länge. Skölj och strimla salladslöken.
- Stek 2 tsk currypasta med olja i en gryta i 30 sekunder.
- Tillsätt kokosmjölk, vatten och buljongtärning.
- Tillsätt en halv tsk fisksås och smaka av med lite socker och pressad lime. Smaka av med 1-3 tsk currypasta för hetta, fisksås för sälta, socker samt lite lime för syra. Låt puttra i 3 minuter.
- Tillsätt kött och grönsaker.
- Koka tills kött och grönsaker känns klara cirka 5-10 minuter.
- Servera thaigrytan med jasminris.
Uppskattat näringsvärde per portion: 275 kcal