Thaigryta med kyckling och röd currypasta

En enkel och god thaigryta med kyckling och röd currypasta som är lätt att laga och kan varieras med olika grönsaker och smaksättare.

Garnera gärna thaigrytan med färsk koriander om du gillar det. Kokt ris som jasminris eller thairis är gott till.

Varianter

Thaigrytan kan också smakas upp med 6 limeblad, 1 bit citrongräs, någon msk färsk hackad ingefära, 1 röd chili samt någon cm färsk grovhackad galangal.

Istället för kyckling blir det gott med annat kött eller fisk som fläskfilé eller lax.

Vidare är grönsaker som blomkål, purjolök, slantad morot, minimajs, ärtor, zucchini, aubergine, vattenkastanj, wokgrönsaker, champinjoner samt bambuskott också gott i thaigrytan.

Med hemgjord currypasta

Överkurs är att laga egen röd currypasta till grytan. Då lagar du en omgång som du kan ha till flera tillfällen.

4 portioner thaigryta med kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 1 röd paprika
  • 2 salladslökar
  • 1 broccoli
  • 5 tsk röd currypasta
  • 2 tsk olja, ex. solrosolja
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 tsk fisksås
  • 0,5 tsk socker
  • 2 msk pressad lime
  • 2 dl vatten
  • 1 buljongtärning kyckling
  • 1 tsk socker

Tillagning

  1. Börja koka jasminris om du vill ha det till.
  2. Skölj, rensa och skär grönsaker samt kyckling i 3x3 cm bitar. Lägg på en tallrik vid sidan så länge. Skölj och strimla salladslöken.
  3. Stek currypasta med olja i en gryta i 30 sekunder.
  4. Tillsätt kokosmjölk, vatten och buljongtärning.
  5. Låt puttra i 3 minuter.
  6. Tillsätt kött och grönsaker.
  7. Koka tills kött och grönsaker känns klara cirka 5-10 minuter.
  8. Tillsätt en halv tsk fisksås och smaka av med socker och pressad lime.
  9. Servera thaigrytan med jasminris.
E-mail
Medel: 4.2 (325 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer