Flygande Jakob

En klassiker med kyckling, bananer, vispgrädde, chilisås, jordnötter och bacon. Flygande Jakob är god, snabb och omtyckt av alla samt lätt att laga.
Koka gärna gott basmatiris till.
En god sallad med ex. körsbärstomater, blandad grönsallad och strimlad rödlök samt paprika är gott till (smaksatt med lite vinäger, olivolja, salt och vitpeppar).
Det går bra att koka kycklinggrytan i en stekgryta eller stor stekpanna på spisen också (istället för i ugnsform i ugn).
Koka gärna basmatiriset med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanelstång.
Namnet sägs komma från rättens upphovsman, Jacobsson, som jobbade med flygfrakt.
Istället för en grillad kyckling kan du ta 3-4 kycklingfiléer och steka eller grilla dem. Eller 4 stekta eller grillade kycklingklubbor.

4 portioner Flygande Jakob

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 färdiggrillad kyckling
  • 2 bananer
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl chilisås
  • 140 gram bacon
  • 1 dl jordnötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja koka ris till om du vill ha det.
  3. Plocka kycklingköttet från de grillade kycklingarna. Lägg bitarna i en ugnssäker form.
  4. Använder du rå kycklingfilé så steker du dem runt om i lite olivolja med salt och peppar. När du stekt dem några minuter och de fått fin färg så ta upp och skär i bitar, ca 0,5 cm breda. Kycklingfiléerna behöver inte vara helt genomstekta då de lagas klart i ugnen.
  5. Skala bananerna och skiva dem. Lägg bananbitarna ovanpå kycklingen.
  6. Vispa grädden löst och blanda i chilisåsen.
  7. Bred blandningen över kyckling- och bananbitar.
  8. Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter.
  9. Använder du en stekgryta så lägger du kycklingbitarna i grytan och tillsätter grädde samt chilisås och låter småputtra 5 minuter.
  10. Skär under tiden bacon i småbitar och knaperstek.
  11. Strö bacon och jordnötter över kycklingen. Kycklinggrytan Flygande Jakob är klar att servera med kokt ris och gärna en sallad.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer