Frittata med blomkål och soltorkad tomat

Introduktion och förberedelse för tillagning

Frittata eller fritata med blomkål och soltorkad tomat. En spansk tjock omelett i panna eller form. God att skära kall i 5x5 cm rutor som tapas eller decimeter stora rutor och servera med lufttorkad eller kallrökt skinka, några salladsblad och kokta gröna linser frästa med olivolja, rödlök, balsamvinäger och lite honung. Eller kan du ta med den kall i rutor på picknick.

6 portioner eller en form frittata

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål
  • 2 dl soltorkade tomater i olivolja
  • 6 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde

Tillagning

  1. Värm ugn till 175 grader.
  2. Rensa och skär blomkål i buketter. Koka i saltat vatten cirka 5 minuter. Häll av och skär i mindre bitar när de svalnat.
  3. Lägg i en ugnsform i storlek av cirka en halv långpanna eller i en stor traktörpanna.
  4. Häll av oljan till de soltorkade tomaterna (spara den gärna till annat om du vill). Strimla soltorkade tomater och blanda med blomkålen. Tryck ihop blomkål och tomater till ett lager i botten på formen.
  5. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Salta behöver du inte göra då tomaterna är salta i sig. Lite vitpeppar är däremot aldrig fel.
  6. Häll över äggstanningen och baka frittatan i ugn cirka 40 minuter. Skaka på formen och stick i mitten för att se om äggstanningen har stelnat. Tänk på att den stelnar lite när den svalnar också.
  7. Ta ut frittatan och låt den svalna. Frittatan kan serveras kall eller varm i bitar. En kall bit frittata är en vanlig tapasrätt.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.