Baka goda semlor

Hembakta vanliga semlor med riktig grädde - det är gott!

Varje år är det lite drama i semmelvärlden - det tjuvstartas och semlor bakas och njuts för tidigt enligt somliga. I år (2022) är Fettisdagen tisdagen den 1 mars.

Varje år kan semlan byta form och stil. Ibland blir den poppis på nätet som semmelwrap, pitasemla, tacosemla eller som vegansemla bakad med mjölkfritt margarin och fylld vispbar havregrädde.

Några varierar fyllningen och blandar grädden med en stor del vaniljkräm. Eller byter ut mandelmassan mot vaniljkräm och/eller sylt.

Vanligt förr var att servera semlan som hetvägg med varm mjölk.

Fler varianter är att bullarna får saffranssmak, görs nyttiga med dinkelmjöl, fylls med nutella, bakas utan mjölk för laktosfri variant, bakas som minisemlor, bakas med wienerdeg till wienersemlor, bakas i långpanna till semmelrutor med mera.

Överkurs är att göra hemgjord mandelmassa.

Varje år testbakar och smakar jag glupskt nya varianter - de som blir lyckade lägger jag in här som nya recept.

Min favorit är dock ändå en klassisk semla med mandelmassa och lagom med vispad grädde toppad med rikligt med florsocker.

Klassiska semlor och nya varianter

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2024-02-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.