Baka goda semlor

Hembakta vanliga semlor med riktig grädde - det är gott!

Varje år är det lite drama i semmelvärlden - det tjuvstartas och semlor bakas och njuts för tidigt enligt somliga. I år (2018) är Fastlagsdagen eller Fastlagssöndagen är den 11 februari och Fettisdagen tisdagen den 13 februari.

Varje år kan semlan byta form och stil. Ibland blir den poppis på nätet som semmelwrap, pitasemla eller i år som tacosemla - bakad som tunnbröd, skärs likt tacochips och dippas sedan i den vispade grädden samt mandelmassan. Rätt kul idé tycker jag.

Andra varianter på semlan är att grädden blandas med en stor del vaniljkräm - vanilj och grädde är såklart inte fel och det blir gott. Att servera som Hetvägg med varm mjölk. Eller att bullarna får saffranssmak, görs nyttiga med dinkelmjöl, fylls med nutella, bakas utan mjölk för laktosfri variant, bakas som minisemlor, bakas med wienerdeg till wienersemlor med mera. En del gör även hemgjord mandelmassa.

Varje år testbakar och smakar jag glupskt nya varianter men en klassisk semla är ändå svårslaget - en nybakt slät bulle med god fyllning av mandelmassa och lagom med hemvispad grädde toppad med rikligt med florsocker.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-04-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.