Baka goda semlor
Hembakta vanliga semlor med riktig grädde - det är gott!
Varje år är det lite drama i semmelvärlden - det tjuvstartas och semlor bakas och njuts för tidigt enligt somliga. I år (2022) är Fettisdagen tisdagen den 1 mars.
Varje år kan semlan byta form och stil. Ibland blir den poppis på nätet som semmelwrap, pitasemla, tacosemla eller som vegansemla bakad med mjölkfritt margarin och fylld vispbar havregrädde.
Några varierar fyllningen och blandar grädden med en stor del vaniljkräm. Eller byter ut mandelmassan mot vaniljkräm och/eller sylt.
Vanligt förr var att servera semlan som hetvägg med varm mjölk.
Fler varianter är att bullarna får saffranssmak, görs nyttiga med dinkelmjöl, fylls med nutella, bakas utan mjölk för laktosfri variant, bakas som minisemlor, bakas med wienerdeg till wienersemlor, bakas i långpanna till semmelrutor med mera.
Överkurs är att göra hemgjord mandelmassa.
Varje år testbakar och smakar jag glupskt nya varianter - de som blir lyckade lägger jag in här som nya recept.
Min favorit är dock ändå en klassisk semla med mandelmassa och lagom med vispad grädde toppad med rikligt med florsocker.