Rådjursstek i ugn

Ett grundrecept på hur du steker rådjursstek i ugn. Hur länge, tid, stektemperatur och innertemperatur hittar du här.

Du kan ha valfria tillbehör till rådjurssteken. Några förslag är klyftpotatis, rostade rotfrukter, potatisgratäng, hasselbackspotatis; såsen som rödvinssås, svampsås, kantarellsås, ädelostsås samt grönsaker som kokt broccoli, blomkål, morot, brysselkål, haricots verts mfl passar till.

Rådjurssteken kan även kryddas med rosmarin, vitlök och timjan; eller några krossade enbär istället för nedan förslag.
 

6 portioner rådjursstek i ugn

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 1,2 kg rådjursstek
  • 1,5 meter bomullssnöre
  • 1 msk smör
  • 1 tsk chiliflakes
  • 3 msk hackad persilja
  • 1 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Ta bort ev. nät från steken. Putsa bort hinnor och senor med en vass kniv. Bind upp steken runt om med bomullsnöre.
  3. Bryn steken runt om i en stekpanna eller stekgryta i smör. Lägg över steken i en ugnsform eller behåll den i stekgrytan.
  4. Krydda rådjurssteken med chili, hackad persilja, salt och peppar.
  5. Sätt i en stektermometer.
  6. Sätt in rådjurssteken i ugnen.
  7. Stek rådjurssteken i ca 1 timme och 15 minuter. Rådjurssteken ska ha runt 56 grader i innertemperatur.
  8. Ta ut rådjurssteken och låt vila inslagen i folie i 20 minuter.
  9. Skär upp rådjurssteken i så tunna skivor du kan, mot köttfibrerna, och lägg upp på fat till servering. Garnera gärna med färsk hackad persilja.
  10. Servera rådjurssteken med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer