Rådjursstek i ugn

Ett grundrecept på hur du steker rådjursstek i ugn. Hur länge, tid, stektemperatur och innertemperatur hittar du här.

Du kan ha valfria tillbehör till rådjurssteken. Några förslag är klyftpotatis, rostade rotfrukter, potatisgratäng, hasselbackspotatis; såsen som rödvinssås, svampsås, kantarellsås, ädelostsås samt grönsaker som kokt broccoli, blomkål, morot, brysselkål, haricots verts mfl passar till.

Rådjurssteken kan även kryddas med rosmarin, vitlök och timjan; eller några krossade enbär istället för nedan förslag.
 

6 portioner rådjursstek i ugn

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 1,2 kg rådjursstek
  • 1,5 meter bomullssnöre
  • 1 msk smör
  • 1 tsk chiliflakes
  • 3 msk hackad persilja
  • 1 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Ta bort ev. nät från steken. Putsa bort hinnor och senor med en vass kniv. Bind upp steken runt om med bomullsnöre.
  3. Bryn steken runt om i en stekpanna eller stekgryta i smör. Lägg över steken i en ugnsform eller behåll den i stekgrytan.
  4. Krydda rådjurssteken med chili, hackad persilja, salt och peppar.
  5. Sätt i en stektermometer.
  6. Sätt in rådjurssteken i ugnen.
  7. Stek rådjurssteken i ca 1 timme och 15 minuter. Rådjurssteken ska ha runt 56 grader i innertemperatur.
  8. Ta ut rådjurssteken och låt vila inslagen i folie i 20 minuter.
  9. Skär upp rådjurssteken i så tunna skivor du kan, mot köttfibrerna, och lägg upp på fat till servering. Garnera gärna med färsk hackad persilja.
  10. Servera rådjurssteken med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer