Rådjursstek med kantarellsås

Rådjursstek med kantarellsås och potatisgratäng. Här har jag valt att laga potatisgratäng i portionsformar men den kan också lagas i en stor form.

Räkna med att laga till 200 gram rådjursstek per portion. Det tappar lite vikt vid tillagning. 

Servera gärna med en grönsallad till som ex. salladsmix (köp en 65 grams påse).
 

6 portioner rådjursstek med kantarellsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 1,2 kg rådjursstek
  • 1,5 meter bomullssnöre
  • 1 msk smör
  • 1 tsk chiliflakes
  • 3 msk hackad persilja
  • 1 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • Potatisgratäng: 600 gram potatis
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • Kantarellsås: 3 dl frysta inkokta kantareller eller 300 gram färska kantareller
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk smör
  • 2 schalottenlökar
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 msk hackad persilja
  • 1,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Ta bort ev. nät från steken. Putsa bort hinnor och senor med en vass kniv. Bind upp steken runt om med bomullssnöre.
  3. Bryn steken runt om i en stekpanna eller stekgryta i smör. Lägg över steken i en ugnsform eller behåll den i stekgrytan.
  4. Krydda rådjurssteken med chili, hackad persilja, salt och peppar.
  5. Sätt i en stektermometer.
  6. Sätt in rådjurssteken i ugnen.
  7. Stek rådjurssteken i ca 1 timme och 15 minuter. Rådjurssteken ska ha runt 56 grader i innertemperatur.
  8. Förbered potatisgratängen: Skala och skiva potatisen tunt, gärna med mandolin. Lägg i en stor kastrull.
  9. Skala och pressa i vitlök.
  10. Tillsätt mjölk och grädde samt salt. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
  11. Koka potatisen i 10 minuter. Rör då och då. Akta så det ej bränns.
  12. Smörj sex portionsformar eller en stor gratängform med smör.
  13. Fördela potatisen i formarna eller lägg i en stor gratängform.
  14. Ta ut rådjurssteken och låt vila inslagen i folie i 20 minuter.
  15. Sätt in potatisen och höj värmen till 200 grader.
  16. Kantarellsås: putsa och dela kantarellerna om du använder färsk svamp.
  17. Skala och finhacka löken.
  18. Fräs svampen i olivolja, tillsätt smör och schalottenlök mot slutet.
  19. Pudra över vetemjöl och rör om.
  20. Tillsätt vitt vin, grädde och mjölk samt låt sjuda några minuter.
  21. Hacka persilja.
  22. Blanda ner persilja och smaka av kantarellsåsen med salt och peppar.
  23. Skär upp steken i så tunna skivor du kan och lägg upp på fat till servering. Garnera gärna med lite kantarellsås samt färsk hackad persilja.
  24. Servera rådjurssteken med kantarellsåsen och potatisgratängerna samt gärna en grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer