Rådjursstek med potatisgratäng

Här med en enkel sås på balsamvinäger samt en grönsallad.
Är steken förpackad i nät så kan du behålla det på om du vill eller binda upp den med eget steksnöre.
Istället för sås med balsamvinäger kan du ha rödvinssås eller kantarellsås till rådjurssteken. Vidare kan man ersätta chilikryddningen med rosmarin, timjan samt späcka steken med vitlök om man önskar. En annan klassisk variant är att krydda med några krossade enbär.

6 portioner rådjursstek med potatisgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 1,2 kg rådjursstek
  • 1,5 meter bomullssnöre steksnöre
  • 1 msk smör
  • 1 tsk chiliflakes
  • 3 msk hackad persilja
  • 1 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • Potatisgratäng: 600 gram potatis
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 dl riven lagrad ost
  • Sås med balsamvinäger: 1 dl balsamvinäger
  • 0,5 dl ljus soja
  • 0,75 dl strösocker
  • salt och peppar
  • 2 tsk maizena utrörd i 1 dl vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Ta bort ev. nät från steken. Putsa bort hinnor och senor med en vass kniv. Bind upp steken runt om med bomullssnöre.
  3. Bryn steken runt om i en stekpanna eller stekgryta i smör. Lägg över steken i en ugnsform eller behåll den i stekgrytan.
  4. Krydda rådjurssteken med chili, hackad persilja, salt och peppar.
  5. Sätt i en stektermometer.
  6. Sätt in rådjurssteken i ugnen.
  7. Stek rådjurssteken i ca 1 timme och 15 minuter. Rådjurssteken ska ha runt 56 grader i innertemperatur.
  8. Förbered potatisgratängen: Skala och skiva potatisen tunt, gärna med mandolin. Lägg i en stor kastrull.
  9. Skala och pressa i vitlök.
  10. Tillsätt mjölk och grädde samt salt. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
  11. Koka potatisen i 10 minuter. Rör då och då. Akta så det ej bränns.
  12. Smörj sex portionsformar eller en stor gratängform med smör.
  13. Fördela potatisen i formarna eller lägg i en stor gratängform. Strö över riven ost.
  14. Ta ut rådjurssteken och låt vila inslagen i folie i 20 minuter.
  15. Sätt in potatisen och höj värmen till 200 grader.
  16. Sås med balsamvinäger: Koka upp vinäger, soja och socker.
  17. Red av med maizenan under omrörning till den tjocklek du önskar.
  18. Håll varm och smaka av såsen med ev. socker, salt och vit- eller svartpeppar.
  19. Skär upp steken i så tunna skivor du kan och lägg upp på fat till servering. Garnera gärna med lite sås.
  20. Servera rådjurssteken med balsamvinägersås och potatisgratäng samt gärna en grönsallad till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer