Rotfruktsterrine

Introduktion och förberedelse

Baka en limpa rotfrukter och skiva upp till middagen! Rotfruktsterrine eller rotfruktspate med potatis, palsternacka och rotselleri smaksatt med Västerbottenost.

Blir vackra och fina skivor av rotfruktslimpa att servera som ett festligt tillbehör till det mesta.

Lagas med ägg och ost i en avlång terrinform men kan också bakas i en avlång brödform. En slags rotfruktspaté.

Kan förberedas i god tid

Smidigt att laga till fest eller middag då du kan förbereda i god tid - gärna dagen innan - ha i kylen och sedan värma samt portionera 2-4 skivor per portion. Ser också fint ut på tallrik med en 1-3 skivor som elegant tillbehör till kött, fisk, kyckling eller vegetariskt.

Blir också fin att skära upp på fat och servera varm eller kall till buffé.

Varianter

  • Andra ingredienser som passar i rotfruktsterrinen är kålrot, persiljerot och morot.
  • Vidare passar mjukstekt strimlad rödlök, purjolök eller gul lök i.
  • Vidare hackad soltorkade tomater och färsk basilika.
  • Andra örter som rosmarin, dragon och timjan. Du kan byta Västerbottenosten mot annan riven ost av valfri sort ex. Parmesan.

Vegan variant

Är du vegan så blir rotfrukterna jättegoda att baka med enbart någon halv dl olivolja istället för äggstanning och ost. Du kan ta en liknande vegan ost om du vill. Pressa ihop rotfrukterna extra hårt så att den håller ihop bättre vid servering.

5 portioner rotfruktsterrine eller rotfruktspate

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis, valfri sort
  • 200 gram palsternacka
  • 150 gram rotselleri
  • 1 dl hackad persilja eller ett halvt pkt 35 gram fryst hackad persilja
  • 1 dl hackad gräslök eller ett halvt pkt 35 gram fryst hackad persilja eller örter
  • 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk, standard
  • 2 dl riven Västerbottenost
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk smör
  • 1 kvist färsk rosmarin, persilja eller liknande att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala rotfrukter - potatis och palsternacka i tunna skivor. Skär bort skalet på rotsellerin och skär i tunna skivor och bitar.
  3. Klä en avlång brödform eller terrinform med bakplåtspapper eller smörj med smör.
  4. Hacka persilja och gräslök om du köpt färska örter.
  5. Skala och pressa vitlök. Blanda potatisen med salt, peppar och pressad vitlök i en skål.
  6. Lägg hälften av rotfrukterna i ett lager i botten av formen. Tryck till så skivorna lägger sig horisontellt.
  7. Fördela örterna över och lägg på resten av rotfrukterna.
  8. Vispa ihop ägg, grädde, riven ost och mjölk i en bunke.
  9. Häll över och fördela äggstanningen över rotfrukterna.
  10. Grädda terrinen i mitten av ugnen i 1,5 timmar. Täck ev. över med folie eller lock mot slutet om den börjar bli bränd.
  11. Ta ut och låt terrinen svalna och helst kallna i formen. Den kan ätas direkt och stjälpas upp ljummen samt sedan skivas. Vill du att skivorna ska sitta ihop bättre så ska du låta den kallna helt och förvara i kylen samt värma till servering.
  12. Stjälp upp och ner på ett fat eller skärbräda och mät upp - jag har räknat att man får ut 15 skivor ca 1,5 cm breda skivor - eller tre skivor per person. Garnera ev. med grovhackade färska örter eller hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.3 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 412 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-03