Grillade rådjurskotletter med svampsås

Introduktion och förberedelse

Grillade rådjurskotletter med svampsås smaksatt med torkade trattkantareller.

Serveringsförslag

  • Förutom svampsåsen hade jag till kokt potatis och morötter, vaxbönor, grönsallad med tomater och gelé på röda vinbär samt lite färska röda vinbär.
  • Du kan även servera kotletterna med valfria tillbehör som förslagsvis rotfruktsgratäng eller potatisgratäng.

Tips

Rådjurskotletterna går också att steka på spisen i stekpanna eller grillpanna. Då kan man göra såsen direkt i pannan sedan vilket ger god smak.

Portionsberäkning

Stora rådjurskotletter räcker till en portion (se bild) men mindre kotletter får man räkna två stycken per portion. Iallafall om det är hungriga gäster (ofta herrar) som ska äta. Räkna 4-8 rådjurskotletter, ca 160 - 200 gram per portion då de består av en stor del ben.

Varianter

  • Istället för torkad svamp i såsen kan du ta 250 gram färsk matsvamp av valfri sort ex. champinjon, karljohan eller kantarell.
  • Istället för att grilla kotletterna kan du steka dem i panna.

4 portioner grillade rådjurskotletter med svampsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram rådjurskotletter
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 kvistar färsk timjan eller något krm torkad timjan
  • SVAMPSÅS: 50 gram smör
  • 1 dl torkad svamp som trattkantarell
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • TILLBEHÖR: 12 potatisar av valfri sort
  • 4 medelstora morötter
  • 150 gram vaxbönor eller andra bönor ex. haricots verts
  • 60 gram blandad grönsallad
  • 12 cocktailtomater
  • 1 burk rödavinbärsgelé till servering

Tillagning

  1. Vänd rådjurskotletterna i olivola, salt, peppar samt rosmarin.
  2. Tänd grillen.
  3. Borsta och putsa potatis. Skala den om de har fult skal.
  4. Börja koka potatis mjuk ca 15-20 minuter.
  5. Svampsås: smält smör och rör i mjölet.
  6. Tillsätt mjölk och grädde och rör ut det under tiden det kokar upp.
  7. Tillsätt smulad torkad svamp, soja samt smaka av med salt och svartpeppar. Låt såsen sjuda på svag värme och rör då och då fram till servering.
  8. Skala och dela morötterna på längden. Koka dem fem minuter.
  9. Koka bönorna mjuka i ca 5 minuter. Häll av grönsaker och håll dem varma.
  10. Grilla rådjurskotletterna så att de får färg ca 2-3 minuter på varje sida. Placera kotletterna vid sidan om glöden eller i folie och låt de steka klart i ca 10 minuter på lägre värme. Ta av från värmen och låt dem vila några minuter.
  11. Skölj sallad och tomater. Skiva tomater.
  12. Servera rådjurskotletterna med svampsåsen, kokt potatis och morötter, vaxbönor, salladen och tomaterna samt rödvinbärsgelén. Garnera ev. med färska röda vinbär samt färsk timjan.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 285 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-11

Tillbehör och liknande recept: