Majskycklingben i ugn

Ugnsstekta majskycklingben i marinad med chili, vitlök, citron och färsk ingefära. Gott, billigt och enkelt.  

Kycklingben är prisvärda och här har jag använt extra fin majskyckling (som fått äta majs). Välj gärna ekologisk och kravmärkt kyckling. Vanlig fryst kyckling eller färsk svensk kyckling samt andra kycklingdelar som kycklingklubbor, kycklinglår med ben, kycklingbröst med skinn och ben eller styckad hel kyckling. 

Istället för färsk ingefära så kan du ta några krm torkad ingefära. Istället för sweet chilisås kan du ta honung. Några andra enkla variander är att smaksätta med olivolja, citron, soja, rosmarin och vitlök (valfritt); paprikapulver och vitlök (valfritt) eller bara citronsaft och vitlök (valfritt).

Kycklingbenen kan serveras med valfria tillbehör. Några förslag är med rotfruktsgratäng eller potatisgratäng samt en tomatsallad; eller klyftpotatis och kall sås; eller med kokt potatis, grönsaker och gräddig skysås (vispa ur ugnsformen eller pannan med några dl vatten så du får steksky till såsen); eller med tomatsås och kokt couscous, matvete, bulgur eller ris; eller med asiatisk coleslaw samt rostad potatis och tomatsallad.

4 portioner majskyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 900 gram kycklingben helst majskyckling eller färsk fin kyckling
  • 1 msk smör
  • 2 msk rapsolja eller annan matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk sambal oelek
  • 0,5 msk citronsaft
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 msk sweet chili-sås

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tänk ut och förbered lämpliga tillbehör se förslag ovan ex. rotfruktsgratäng, potatisgratäng eller andra tillbehör.
  3. Bryn kycklingbenen i smör runt om samt salta och peppra dem. Stek i en ugnsfast stekpanna eller lägg över i en ugnsform.
  4. Tillsätt olja, pressad vitlök, soja, sambal oelek, sweet chili, färsk finriven ingefära och citronsaft. Blanda med kycklingbenen.
  5. Stek kycklingen i mitten av ugnen i 30 minuter. Täck över med lite folie om skinnet på kycklingen börjar brännas. Skär gärna ett snitt in vid benet på kycklingen och se så att den är genomstekt. Använd gärna en termometer - kycklingen ska ha 70-75 grader i innertemperatur.
  6. Ta ut majskycklingbenen och servera dem med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer