Sallad med matvete

Introduktion och förberedelse

Kokta hela korn av matvete är jättegott att blanda som en sallad - matvetesallad. Passar som tillbehör till det mesta.

Kan varieras på många vis efter tycke, smak samt vad du har hemma. Här ett förslag med fräst paprika, zucchini, spenat, vitlök, citron, chiliflakes och annat gottis.

Matvete är vetekorn med en del av skalet och grodden är kvar och därmed många näringsämnen, kostfiber samt protein (13%).

Koktid

Matvete är snabblagat och går fort att koka (ca 14 minuter).

Det ska helst inte koka för länge. Koktiden kan variera så smaka gärna efter 10-12 minuter så att det inte blir överkokt. Det ska ha en kärna av tuggmotstånd precis som pasta - al dente.

Tips är att koka ett helt paket på 500 gram matvete på en gång. Använder du inte all matvete kan du frysa in resten eller spara i kylen och använda till annat.

Varianter

Matvetesallad med grönsaker på fat
Matvetesalladen får smak av vitlök, rödlök, citron, chiliflakes, flingsalt samt olivolja och grönsaker som tomat, paprika, spenat och zucchini. Persilja är gott att ha i samt garnera med.

4 portioner matvete

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 14 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl matvete
  • 2 krm salt
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 5 dl vatten
  • TILL SALLAD: 4 msk olivolja
  • 4 msk citronsaft eller lagrad vinäger
  • 0,5 klyfta finhackad vitlök (valfritt)
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 2 tomater
  • 65 gram babyspenat
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Koka upp vatten, salt och ev. buljongtärning.
  2. Skölj och skär paprika i små tärningar. 
  3. Tillsätt matvetet till vattnet, rör om och koka upp.
  4. Koka matvetet i 14 minuter under lock. Smaka gärna efter ca 10-12 minuter så att matvetet ej blir överkokt. Det ska vara som pasta - al dente - med tuggmotstånd men inte okokta. Förbered under tiden grönsaker.
  5. Fräs röd paprika i olivolja i fem minuter.
  6. Skölj och tärna zucchini och tillsätt dem. Tillsätt pressad vitlök.
  7. Skölj och tärna tomater och tillsätt dem. 
  8. Skölj och grovhacka spenaten. 
  9. Häll av vattnet från matvetet.
  10. Blanda spenaten och det kokta matvetet i en stor panna eller skål. Smaka av med salt och citronsaft eller vinäger. Lägg upp på fat och servera.
E-mail
Medel: 4 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 278 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-22