Sallad med matvete

Sallad med matvete eller vetekornsallad. Kokta hela korn av matvete är jättegott att ha till det mesta och att blanda i sallader till matvetesallad. Här ett förslag fräst paprika, zucchini, spenat och annat gottis.

Vidare förslag är att blanda en egen sallad med vetekornen ex med grillade grönsaker, ruccola, babyspenat och annat efter önskemål - ex. varmrökt lax, grillad kyckling, kokta svarta bönor, kokta vita bönor osv. Tänk på en salladsbuffé. 

Kokta vetekorn passar som tillbehör till det mesta. Matvetet går fort att koka samt är fullt av näringsämnen och kostfiber.  

Det är viktigt att matvetet inte kokar för länge. Smaka efter 10-12 minuter så att det inte blir överkokt. Det ska ha en kärna av tuggmotstånd precis som pasta - al dente. 

Hela korn av fullkornsvete har neutral smak och gott tuggmotstånd. Matvete smakar inte så mycket egentligen så piffa gärna upp den som här till en sallad. 

Om du vill kan du koka ett helt paket på 500 gram på en gång. Använder du inte all matvete kan du frysa in resten eller spara i kylen och använda till annat.

 

4 portioner matvete

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 14 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl matvete
  • 2 krm salt
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 5 dl vatten
  • TILL SALLAD: 4 msk olivolja
  • 4 msk citronsaft eller lagrad vinäger
  • 0,5 klyfta finhackad vitlök (valfritt)
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 2 tomater
  • 65 gram babyspenat
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Koka upp vatten, salt och ev. buljongtärning.
  2. Skölj och skär paprika i små tärningar. 
  3. Tillsätt matvetet till vattnet, rör om och koka upp.
  4. Koka matvetet i 14 minuter under lock. Smaka gärna efter ca 10-12 minuter så att matvetet ej blir överkokt. Det ska vara som pasta - al dente - med tuggmotstånd men inte okokta. Förbered under tiden grönsaker.
  5. Fräs röd paprika i olivolja i fem minuter.
  6. Skölj och tärna zucchini och tillsätt dem. Tillsätt pressad vitlök.
  7. Skölj och tärna tomater och tillsätt dem. 
  8. Skölj och grovhacka spenaten. 
  9. Häll av vattnet från matvetet.
  10. Blanda spenaten och det kokta matvetet i en stor panna eller skål. Smaka av med salt och citronsaft eller vinäger. Lägg upp på fat och servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer