Kyckling i ugnen allt i ett

Introduktion och förberedelse

Kyckling i ugnen - allt i ett - kycklingdelar, potatis, rotfrukter och lök i en panna steks i ugnen.

Serveringsförslag

  • Förutom tillbehören i grytan eller formen kan du servera kycklingen med en kall sås på fetaost och turkisk yoghurt - en slags fetaostkräm.
  • Eller gör en annan kall sås.

Varianter

  • Du kan givetvis ha andra grönsaker i som paprika, zucchini, kålrot, vitkål, rödkål mm.
  • Om du gillar vitlök så kan du ha i hela vitlöksklyftor ca 4-5 st.
  • Som potatis kan du ta fin delikatesspotatis eller färskpotatis du putsar men behåller skalet på. Eller annan fast potatis du skalar.

Val av kyckling

Köp gärna frigående majskyckling eller ekologiskt uppfödd svensk kyckling - den en godast.

Allt i ett kyckling i ugnen serverad ur formen med en god kall sås.
Allt i ett kyckling i ugnen kan du servera direkt ur formen med en god kall sås smaksatt med fetaost som har en god sälta som passar till kycklingen och rotfrukterna.

4 portioner kyckling i ugnen allt i ett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kg kycklingklubbor, kycklingdelar eller hel kyckling styckad i bitar
  • 600 gram fast potatis
  • 2 röda lökar
  • 3 morötter
  • 400 gram rotselleri
  • 1 purjolök
  • 1 citron
  • MARINAD: 1 tsk rivet citronskal
  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk olivolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 msk kinesisk soja
  • FETAOSTKRÄM: 150 gram fetaost
  • 4 dl turkisk matyoghurt
  • 1 msk citronsaft
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Blanda kycklingmarinaden i en skål.
  3. Vänd ner kycklingen så att alla bitar får marinad på sig.
  4. Skala potatis, morot, rotselleri, lök och purjolök och skär dem i bitar. Lägg i en smord stor ugnsform med olivolja i botten. Blanda med olivoljan, salt och lite vitpeppar.
  5. Riv skal av citronen och pressa saft till marinaden och fetaostkrämen. Dela citronen i grova bitar och lägg i ugnsformen.
  6. Fördela kycklingbitarna över grönsaker och rotfrukter.
  7. Pensla över resterande kycklingmarinad över kyckling och grönsaker.
  8. Stek kycklingpannan mitt i ugnen ca 40-50 minuter tills potatisen är mjuk och kycklingen får färg. Styckar du kycklingen i fyra stora delar så får du steka i 50 minuter så att de blir klara.
  9. Börjar kycklingen brännas kan du täcka över med lite folie.
  10. Gör fetaostkrämen: Mosa fetaosten i en skål och blanda ner yoghurt, citronsaft och smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 3.6 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 476 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-31