Stekt kyckling med citron och rosmarin

Introduktion och förberedelse

Stekt kyckling i delar smaksatt med citron och rosmarin.

Serveringsförslag

Servera gärna med ugnsrostade grönsaker och honungsrostad klyftpotatis samt en god yoghurtsås till (blanda grekisk yoghurt med riven parmesan och lite vitlök).

Eller servera med potatissallad, potatisgratäng eller valfritt tillbehör.

Val av kyckling

Du kan använda en hel kyckling som du styckar i lår, två bröst (vardera bröst kan delas) samt vingar.

Eller 4-6 kycklingklubbor.

Att dricka till

Vintips till är ett vitt vin från ex. Sydafrika som Sauvignon Blanc.

6 portioner stekt kyckling med citron och rosmarin

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 - 1,5 kg hel kyckling i bitar
  • 1 dl citronsaft
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 msk soja
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Dela den hela kycklingen i bitar (om du köpt hel kyckling).
  2. Blanda citronjuice, olja och kryddor.
  3. Lägg kycklingbitarna eller klubborna i en plastpåse, häll ner marinaden och knyt.
  4. Låt marinera ca en halvtimme i kylen. Kycklingen blir ännu godare om den får ligga över natten i marinaden. Vänd då påsen någon gång.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Lägg kycklingbitarna i en ugnsform och stek kycklingen i ugnen i ca 50 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna något under folie.
  8. Förslag på tillbehör: rosta gärna bitar av grönsaker samtidigt under kycklingen som kokt färskpotatis, paprika, morot och rödlök. Vänd bara i olivolja, salt, peppar och balsamvinäger. Yoghurtsåsen kan du blanda själv av riven parmesan och en klyfta pressad vitlök.
E-mail
Medel: 4.2 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 265 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-21