Stekt kyckling med citron och rosmarin

Servera gärna med ugnsrostade grönsaker och klyftpotatis samt en god yoghurtsås till (blanda grekisk yoghurt med riven parmesan och lite vitlök). Eller servera med potatissallad.
Du kan använda en hel kyckling som du styckar i lår, två bröst (vardera bröst kan delas) samt vingar. Eller 4-6 kycklingklubbor.
Vintips till är ett vitt vin från ex. Sydafrika som Sauvignon Blanc.

4 - 6 portioner stekt kyckling med citron och rosmarin

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg hel kyckling i bitar
  • 1 dl citronsaft
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 msk soja
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Dela den hela kycklingen i bitar (om du köpt hel kyckling).
  2. Blanda citronjuice, olja och kryddor.
  3. Lägg kycklingbitarna eller klubborna i en plastpåse, häll ner marinaden och knyt.
  4. Låt marinera ca en halvtimme i kylen. Kycklingen blir ännu godare om den får ligga över natten i marinaden. Vänd då påsen någon gång.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Lägg kycklingbitarna i en ugnsform och stek kycklingen i ugnen i ca 50 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna något under folie.
  8. Förslag på tillbehör: rosta gärna bitar av grönsaker samtidigt under kycklingen som kokt färskpotatis, paprika, morot och rödlök. Vänd bara i olivolja, salt, peppar och balsamvinäger. Yoghurtsåsen kan du blanda själv av riven parmesan och en klyfta pressad vitlök.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer