Potatisgratäng

Ett klassiskt tillbehör som passar till det mesta. Serverar du potatisgratäng så behöver du ingen sås då gratängen är såsig i sig.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.

4 portioner potatisgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 msk smör till formen
  • 800 gram potatis av valfri sort
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 0,5 gul lök (valfritt)
  • 5 dl grädde
  • 2 dl mjölk, 3,5%
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 dl riven ost eller gratängost (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatis och skär dem i tunna skivor.
  3. Ska du laga mycket gratäng rekommenderar jag att skiva potatisen i matberedare.
  4. Smörj en ugnsfast form med lite smör och lägg i potatisskivorna.
  5. Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
  6. Häll blandningen över potatisen.
  7. Grädda potatisgratängen i ca 45 min tills potatisen är mjuk. Testa genom att sticka i den med en kniv eller potatissticka. Täck ev. över med folie eller bakplåtspapper om gratängen börjar brännas på toppen.
  8. Strö ev. över ost efter en halvtimme om du vill ha ost på.
  9. Ta ut gratängen och låt den svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer