Tomatsås

En enkel, nyttig och god tomatsås gjord med hela skalade tomater på burk, lök, vitlök, olivolja mm som får god smak av lite rosmarin (valfritt).

Det går givetvis att byta ut krossade tomater, färska tomater eller någon dl tomatpuré och vatten. Mest jobb men godast blir det med färska tomater (italienarna gillar plommontomater till tomatsås) och skålla dem, skala dem och koka tomatsås på. Då behöver du ca 1 kg tomater till nedan recept. 

Tomatsåsen blir godast om den får stå och puttra under lock länge - helst upp mot en timme. Eller laga dagen innan.

Tomatsås kan smaksättas som du vill och förslag på varianter är att tillsätt 1 röd chilifrukt för hetare sås; 0,5 tsk gurkmeja och 0,5 tsk curry för lite mustigare indisk stil; 1 tsk paprikapulver och 0,5 tsk spiskummin eller lite rökessens för BBQ sås (ta inte för mycket bara för då smakar det bara rök).

Socker kan ersättas med honung eller råsocker. Vinäger kan ersättas med balsamvinäger eller 1 dl vin. Själv gillar jag rosmarin i tomatsås men man kan ta de kryddor man gillar som timjan, basilika och/eller oregano efter tycke.

Riven parmesan eller grana padano är också gott att ha i och garnera tomatsåsen om du ska ha den till ex. pasta. 

4 portioner tomatsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 burkar krossade eller passerade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 krm torkade chiliflakes eller några droppar tabasco
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad basilika eller några blad färsk basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Skala och pressa i vitlöken.
  3. Tillsätt sockret samt tomatpurén och stek på medelvärme i några minuter utan att brännas.
  4. Tillsätt tomater, chili, basilika, rosmarin samt svartpeppar och koka i minst 20 minuter på låg värme med lock. Förslagsvis medan du kokar pasta eller annat. Har du tid så låt den gärna koka någon timme.
  5. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar och chili.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer