Kokt råris

Kokt råris eller fullkornsris. Grundrecept på att koka råris eller fullkornsris. Råris och fullkornsris är oskalat ris och har längre koktid än vanligt ris. Då skalet innehåller fibrer, vitaminer och näring är det nyttigare än vanligt ris. Dessutom har det fylligare smak och mer tuggmotstånd.
Gott och snyggt är att blanda i någon dl svart vildris att koka med riset. Det ska koka lika länge så det passar bra.
Råris eller fullkornsris har också lägre GI-värde än vanligt ris.

4 portioner kokt råris

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 48 min

Ingredienser

  • 3 dl råris
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. I KASTRULL: Mät upp vatten, råris och salt i en kastrull.
  2. Koka upp och rör om.
  3. Sätt på lock och låt råriset koka på låg värme i 40 minuter.
  4. Ta av locket, rör om och låt stå i fem minuter innan servering.
  5. I RISKOKARE: Mät upp råris, vatten och salt. Starta riskokaren och sätta på locket. Eftersom riskokare är inställda på vanligt ris med kortare koktid får du ta tiden från start och räkna 45 minuter även om riskokaren går över till varmhållning efter ca halva tiden. Smaka på riset om det är klart innan servering annars varmhåll några minuter till. Riset ska ha tuggmotstånd men vara mjukt nog att tugga när det är klart.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer