Gröna bönor med vitlök, rödlök och olivolja

Ett gott och enkelt tillbehör av de bönor som är i säsong. Välj bönor som haricots verts, vaxbönor, skärbönor, bondbönor eller brytbönor. 

Blanda gärna med kokt halverad potatis till en jättegod potatissallad. Kan serveras varm eller kall.

8 portioner gröna bönor med vitlök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 600 g bönor förslagsvis haricots verts, vaxbönor, skärbönor, bondbönor eller brytbönor
  • 2 rödlökar
  • 1 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Rensa bönorna.
  2. Koka upp en kastrull med väl saltat vatten.
  3. Skala och hacka lök samt vitlök. Fräs i olivolja några minuter i en stor panna eller wok.
  4. Koka under tiden bönorna i 4 minuter. Ta upp dem och blanda med löken.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer