Honungsrostad potatis

Honungsrostad potatis med morot, lök, vitlök, timjan och olivolja. Goda klyftpotatisar rostade i ugnen smaksatta med lite honung, salt, peppa och timjan.
Du kan variera de andra ingredienserna som du önskar: utesluta lök, morot och vitlök (lägg då till några potatisar extra); lägga till andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, kålrot, persiljerot med mera. Svarta kalamata-oliver är också gott att blanda i. Andra kryddor som passar till är rosmarin och chiliflakes.

8 portioner honungsrostad potatis, en långpanna

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 8 stora fasta potatisar
  • 4 morötter
  • 2 gula lökar
  • 3 rödlökar
  • 1 hel vitlök
  • 3 msk flytande honung
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad timjan

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj och putsa potatisen eller skala den om den har fult skal.
  3. Dela den i halvor och sedan varje halva i tre klyftor.
  4. Lägg potatisen i en långpanna.
  5. Skala och skär morot i grova bitar.
  6. Skala vitlöksklyftorna.
  7. Skala och dela löken i halvor eller fjärdedelar.
  8. Blanda potatis, morot, vitlök och lök med olja, honung, timjan, salt och svartpeppar i långpannan.
  9. Rosta potatisen i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills den är mjuk och har fin färg. Ta ut efter halva tiden och vänd runt.
  10. Ta ut potatisen och peta loss klyftorna från botten med en stekspade samt lägg upp på fat eller skål till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer