Honungsrostad potatis

Honungsrostad potatis med morot, lök, vitlök, timjan och olivolja. Goda klyftpotatisar rostade i ugnen smaksatta med lite honung, salt, peppa och timjan.
Du kan variera de andra ingredienserna som du önskar: utesluta lök, morot och vitlök (lägg då till några potatisar extra); lägga till andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, kålrot, persiljerot med mera. Svarta kalamata-oliver är också gott att blanda i. Andra kryddor som passar till är rosmarin och chiliflakes.

8 portioner honungsrostad potatis, en långpanna

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 8 stora fasta potatisar
  • 4 morötter
  • 2 gula lökar
  • 3 rödlökar
  • 1 hel vitlök
  • 3 msk flytande honung
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad timjan

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj och putsa potatisen eller skala den om den har fult skal.
  3. Dela den i halvor och sedan varje halva i tre klyftor.
  4. Lägg potatisen i en långpanna.
  5. Skala och skär morot i grova bitar.
  6. Skala vitlöksklyftorna.
  7. Skala och dela löken i halvor eller fjärdedelar.
  8. Blanda potatis, morot, vitlök och lök med olja, honung, timjan, salt och svartpeppar i långpannan.
  9. Rosta potatisen i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills den är mjuk och har fin färg. Ta ut efter halva tiden och vänd runt.
  10. Ta ut potatisen och peta loss klyftorna från botten med en stekspade samt lägg upp på fat eller skål till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer