Kokta knippmorötter och potatisar

Introduktion och förberedelse

Laga ett gott tillbehör med kokta fina delikatesspotatisar samt späda fina knippmorötter svängda i smör och flingsalt garnerade med bladpersilja.

Varianter

  • Prova gärna morötter i flera färger. Det finns bland annat de vanliga orange men också lila och gula knippmorötter.
  • Hittar du inte knippmorötter kan du ta vanliga morötter och skala samt dela på längden.
  • Delikatesspotatis kan bytas mot färskpotatis.
  • Annat som passar i är knipplök och rotsaker som palsternacka och persiljerot.

Kokta lila, gula och orange delikatessmorötter med amandinepotatis och smör på fat
Kokta lila, gula och orange delikatessmorötter med amandinepotatis svängda i lite smör och salt är mycket goda som tillbehör.

4 portioner kokta knippmorötter och potatisar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 8 knippmorötter, gärna i olika färger som orange, lila och gula
  • 16 delikatesspotatisar, förslagsvis Amandine
  • 2 msk smör, olivolja eller margarin
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl grovhackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka upp en kastrull med en liter vatten.
  2. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  3. Putsa potatisarna och skär bort ev. fula delar.
  4. Börja koka potatisarna.
  5. Skär av blasten men lämna ca 2 cm i toppen.
  6. Skala morötterna.
  7. Tillsätt morötterna när potatisen kokat i 10 minuter. Koka ytterligare 10 minuter.
  8. Häll av morötter och potatisar.
  9. Lägg tillbaks i kastrullen och tillsätt smör, salt och peppar. Rör runt och lägg upp att servera på fat eller tallrik. Garnera ev. med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 196 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-04