AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Vin och ostbricka, ostrecept, vintips till ost

Ostbricka med rödvin
Osten får vinet att sjunga. Prova rött fylligt vin med Gruyère och Morbier; eller portvin med en grönmögelost eller en torr sherry med spansk Manchego. Ja, listan kan göras lång med goda vin och ost-kombinationer.

Ost och vin kan vara så gott ihop. En god ostbricka med passande vin och tillbehör är en klassiker. Här får du tips på vin till bland annat fransk, italiensk och svensk ost samt tips på vilken ost som passar med vilket vin. Fransk eller svensk ost. Avslutningsvis några osträtter och ostrecept.

Osthyveln - så typiskt svensk. Ost är ett smörgåspålägg. Punkt slut. I många andra länder är det en del i middagen. Möjligtvis blir kylskåpskall Brie, lite druvor och ett glas rödvin en ostbricka på fredagen. Några svenskar har upptäckt att det inte är så gott egentligen. Och fått upp ögonen för den fantastiska variationsrikedomen i ostarnas värld.

Här följer tips till lyckade ostbrickor, smårätter, vinkombinationer och dessertostar - varav några, jag är stolt över att säga, är svenska.

Flera tusen år har människan ystat ost. Ett bra sätt att ta vara på mjölk. Liksom vin lagras ost väl, med rätt handlag förstås. Förr i tiden fanns många lokala ysterier. Många har slagits ihop eller försvunnit under de sista femtio åren. Men ostmackan har hållit ställningarna.Tips på svenska ostar

Glädjande nog kan man märka en revitalisering av små ysterier med högklassiska dessertostar. Bredsjö Blå är ett fint exempel. Ysterier som säljer till exklusiva restauranger, ostaffärer, delidiskar och välsorterade ostdiskar. Och utbudet i vanliga affärer ökar stadigt. På senare år har Parmesan, Pecorino, Feta och Mozzarella börjat trängas med allt fler franska och svenska kvalitetsostar som Västerbotten, vällagrad Grevé, Kvibilles Cheddar, 1878 Prästost, Ölands special Svecia och Brännvinsost.
Getostar, färskostar, lagrade färskostar, hårdostar, mögelostar och många flera sorter tillverkas av ett femtiotal små svenska ysterier.
Några framstående är bland andra: Vilhelmsdal, Skånsk gårdsost, Soldattorpet i Hyby i Skåne, Lillängens getost i Sunne, Strömmens Mejeri i Ånge, Skabram i Jokkmok, Halltorp mejeri i Trollhättan, Jürs mejeri i Flen, ostkooperativet Jämtspira getost i Jämtland och Höglands getfarm i Dorotea. Bredsjö Blå en fårost från Bergslagen. Hör gärna av dig om du har fler tips på goda svenska osttillverkare.

Ostbricka
Ostbricka med rött vin. Till rött vin passar hårda eller mellanhårda ostar med fylliga smaker. På bilden från övre vänster Gruyère (hårdost från Schweiz, Stilton (mögelost från England), Manchego (hårdost från Spanien), Livarot (mellanmjuk kittost från Frankrike) samt min favorit Morbier med sotranden i mitten. Tillbehör till ostarna är fikonmarmelad och ost-knäcke-kex. Mer än så behövs ej till ostbricka.

Ost och vin - Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.

Det finns mindre bra och bra sätt att kombinera vin och ost. Geografiskt är ett sätt. Ost från ett område går ofta bra med vin från samma område. Detta resonemang har givetvis vissa brister. I Sverige tillverkas inget vin, men vi gör goda ostar. Starka mögelostar, fårostar och starkt lagrade ostar av komjölk (exempelvis Västerbotten). Då får man gå efter smaken. Antingen väljer man lika fylliga ostar till lika fylliga viner. En lagrad ost som parmesan kan göra underverk med ett fylligt rödvin. Eller så gör man tvärtom och kombinerar sältan i starka ostar med söta viner. Exempelvis den salta mögelosten Roquefort och med det söta dessertvinet Sauternes. Likadant smakar en stark getost fint med frisk Sauvignon Blanc. Ta er tid och prova er fram till en god kombination.

Ost som förrätt, mellanrätt eller dessert - Ost passar inte bara som ostbricka eller avslutning på middagen. Den blir lätt en förrätt eller mellanrätt. En klassiker är honungsgratinerad getost på toast med lite sallad. En annan är rödbetor slungade med getostsmör. Bitar av brieost gratinerade med mango chutney och en aning curry gillar jag också. Rätter som fungerar lika bra på ett buffébord. Vill man göra osten till mellanrätt, ofta då nummer fyra, efter varmrätt och men innan sorbet och dessert, är ett förslag en bit starkt lagrad mögelost omgiven av sirapsliknande sås på nedkokt portvin balanserad med syran från en balsamvinäger fylld med torkad frukt och nötter. Serverat med en god Tawny port kan jag garantera att det blir långt från kylskåpskall brie med druvor och ett glas rött. Enkelt och gott som förrätt eller till snittar är att smälta en rödkittsost som Münster på grovt bröd och toppa med några smörstekta äppelskivor. Servera gärna med en Gewürtztraminer från Alsace.

Sätt ihop din ostbricka
genom att välja några ostar som du gillar. Här är några tips på vad du kan välja till din ostbricka. Välj 3-4 olika ostar och gärna viner som passar till dem. Har du ett vin till så välj ostar som passar till vinet helst. Se förslag nedan. Du kan också blanda någon mild ost och ha ett vitt vin, sedan någon eller några fylliga ostar och ha ett rött vin eller portvin. Vitt eller rött portvin eller liknande lite halvsött starkvin funkar till de flesta ostar så det är ett bra val om du vill satsa på endast ett vin till ostbrickan eller ostarna.

Ett exempel på fem ostar med fem goda viner:

Ost 1: mild färskost Brillat Savarin (Drottning Silvias favoritost) tillsammans med en äkta bubblande Normandisk cider.
88205     Cidre Bouché Brut     Flaska, 750 ml    59.00

Ost 2: Cados från Normandie - camemberens hemvist tillsammans med ett vitt friskt vin.
6697        Chilcas Sauvignon Blanc     Flaska, 750 ml     79.00

Ost 3: min favorit Morbier med sotrand kombinerat med ett rött bärigt fruktigt vin. 1    6513        6581 Cameleon Cabernet Sauvignon Flaska, 750 ml 67.00 67.00

Ost 4: extra lagrad Gruyère med ett fylligt rött vin ex. Shiraz eller italienskt Amarone
12366        Capitel de'Roari Amarone     Flaska, 750 ml    185.00
2345         Masi Costasera Amarone      Flaska, 750 ml     279.00

Ostbricka med amarone
Till en ostbricka med fyllig, vällagrad och smakrik ost funkar fylligt, vällagrat och smakrikt vin ex. Amarone från Italien. Undantaget tycker jag är mögelostar som smakar bäst med fylliga och söta viner som portvin eller dessertvin.

Avslutning ost 5:  elegant grönmögelost Saint Aigur tillsammans med ett sött och fylligt Portvin.
8045        Graham's Six Grapes     Flaska, 750 ml 124.00


Milda ostar -
ostbricka och vitt vin
Välj en till tre, fyra mildare sorter. Exempelvis en mild vitmögelost som Brie, Brillat - Savarin eller Camembert; en fårost som mild Chèvre; en eller två färskostar.
Servera torrt vitt vin till. Förslagsvis av Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay utan ekfatslagring eller torrt mousserande.

Fylliga ostar - ostbricka med rött vin
Välj någon eller några mer lagrade och smakfulla varianter; Emmenthaler, Rebluchon och lagrad getost på samma bricka. Gruyère, Morbier, cados, Emmentaler, Livarot, Pont-Levec osv fungerar bra. Arrangera och börja ät den som är minst smakfull.
Välj ett fylligt rödvin, gärna på Cabernet Sauvignon, Shiraz (Syrah), Tempranillo eller Pinotage.

Smakrika lagrade ostar - ostbricka med sött vin
De flesta ostar smakar bra med sötare vin som ex. portvin. Så är du osäker så välj ett sötare vin - det kan nästan aldrig gå fel. Välj en eller flera ostar - kanske någon mild färskost, någon eller några mer mogra och någon eller några lagrade och smakrika ostar (eller bara en eller flera vällagrade ostar). Hårdost som cheddar, västerbotten, spansk hårdost eller parmesan; mögelost i stil med Roquefort; vidare exempelvis Stilton och Appenzeller.
Här passar fylliga, starka och söta viner. Dessertviner på torkade druvor från hela världen, mest känt är kanske Sauternes från Frankrike. Portvin och Madeira passar utmärkt. En torr smakrik Sherry med nötter och spansk hårdost är ytterligare förslag.


Förslag till olika tillbehör till ostbrickan
• Kex, knäckebröd eller tunnbröd.
• Skivad selleri.
• Marmelad som päronmarmelad eller fikonmarmelad, kvittengele eller sylt som rårörda hjortron eller körsbärssylt är gott till ost. Moustarda är också gott (en italiensk söt röra).
• Marinerad paprika, goda oliver ex. Kalamataoliver och/eller torkade tomater
• Torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner och plommon
• Rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan och pinjenötter.
• Päron eller äpple i klyftor vända i lite citronsaft så att de inte mörknar. Dock är druvor och exotiska frukter mindre lyckade smakkombinationer till ost och vin men det går såklart att äta till och ser fint ut som tillbehör.

Temperera osten
Lägg fram osten några timmar innan servering och låt osten bli rumstempererad - då smakar den bäst.

Snittar med getostkräm
Snittar med getostkräm.Getost eller Chevre blir mycket gott att gratinera som den är eller som rör på vitt bröd. Nötter och honung passar också bra på.

Några goda tilltugg och förrätter med ost:

Varma snittar med getost och honung
Goda som tilltugg till drink eller ett glas vitt vin från ex. Alsace som Gewurtstraminer.

Snittar med getostkräm och valnötter
Ett enkelt och gott varmt tilltugg av knaprigt vitt stekt bröd toppat med getostkräm, honung och valnötter.

Ädelostfyllda dadlar
Fyllda söta dadlar med salt fyllig ädelost eller mögelost (ädelost låter ju mycket godare :)


Bresaola med pinjenötter och parmesan
Gott som tilltugg eller förrätt. Du kan byta parmesanen mot annan vällagrad god hårdost av god kvalitét som ex. Västerbotten eller valfri sort.

Bresaola med parmesan
Bresaola är en lufttorkad italienskt nötkött. Här bresaola med rostade pinjenötter och hyvlad parmesan. Istället för parmesan kan du ta annan svensk motsvarande vällagrad hårdost.


Smördegssnurror med parmesan
Goda varma tilltugg som är kan förberedas innan och sedan bakas av till servering. Du kan byta parmesanen mot annan vällagrad god hårdost av god kvalitét som ex. Västerbotten eller valfri sort.

Gratinerade rödbetor med getost
Passar som tapas och som förrätt samt på buffé.

Rödbetor med getostsmör - som förrätt eller fisktillbehör
Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnstekt serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk. Då kan ett fylligare rödvin passa bra till.


Gratinerade rödbetor med chevre
Rödbetor med fransk getost (chevre). Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör. Rödbetorna är också goda förrätt, osträtt, bufférätt eller mellanrätt.

Gratinerade rödbetor med getost
Gratinerade rödbetor med getost. Söta fylliga färska nykokta rödbetor med salt smakrik getost passar mycket bra ihop. Lägg sedan till ett gott vitt vin som ex. en Chenin Blanc. Gott till förrätt, tillbehör eller på buffé.


Wokade rödbetor med getost
Ytterligare en variant på klassikern rödbetor med getost. Lätt att förbereda i god tid om du kokar rödbetorna och har dem i skivade innan. Sedan hettar du bara upp dem i en wok och serverar varma med getosten.

Gratinerad getost på bröd
Med honung och sallad är en god förrätt. En toast med getost. Lite finare heter det chèvretoast.

Honungs- och getostgratinerade mackor med sallad
En variant på chevretoast. Recept 4 portioner
2 - 300 gram getost
4 msk honung, gärna flytande
1 pkt ruccola
1 huvud isbergssallad och eventuellt valfria andra sorter om man vill
1 pkt cocktailtomater
4 skivor ljust bröd
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva getosten och fördela över brödet tillsammans med honungen. Baka i cirka 10 minuter tills mackorna fått fin färg. Rensa och skölj salladen. Bryt isär isbergsbladen och blanda med ruccola, lite olivolja, salt och peppar. Dela cocktailtomaterna. Lägg sallad i mitten, tomater runt och toppa med snedskurna getostmackor. Lite finare heter det chèvretoast. Dryckestips till är vita viner av druvorna Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay eller ett torrt mousserande.

Brie med chutney och curry - som förrätt eller på buffén
Recept 4 portioner
200 gram brie, till buffé köps en hel så kallad tårta
4 msk mango chutney
2 kr curry
Sätt ugnen på grill 200 grader. Skär osten i tårtbitar, lägg på sidan på bakplåtspapper, stryk på mango chutney och pudra över lite curry. Grilla i 2-3 minuter tills osten smält ihop men inte runnit bort. Till en buffé skär man bort det översta vita lagret på tårtan. Sedan pudrar man curry över och brer på mango chutney. Nötter, russin, torkade frukter kan man också ha på. Portionsvis kan osten serveras med samma sallad och dryck som till honungs- och getostmackorna.

Grönmögelost med portvinssirap, nötter och torkade frukter
Recept 4 portioner
300 gram grönmögelost av finare sort
2 dl portvin
2 msk socker
1 msk balsamvinäger
2 tsk maizenamjöl
2 dl nötter och torkade hackade frukter efter tycke
Skär osten i portionsbitar, förslagsvis i trekanter. Rör ut maizenamjöl, socker och balsamvinäger i portvinet och koka upp. Ta åt sidan och rör tills sockret löst sig. Skär de torkade frukterna i bitar och lägg i portvinet. Låt stå, dra och svalna lite. Lägg upp ostbitar, sedan några nötter och skeda sist upp portvinssåsen och lägg några torkade frukter vid sidan av osten. Servera med portvin. Fungerar lika bra med madeira.

Smält Münster på grovt bröd med stekt äpple
Recept 4 portioner
200 gram Münster eller annan rödkittsost ex. Rebluchon
4 skivor grovt bröd
1 vinteräpple gärna Aroma
75 gram smör
Eventuellt lite stött kummin
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra brödskivorna och skiva över osten. Gratinera smörgåsarna i 5-10 minuter. Skala äpplet, skiva det och stek i resten av smöret. Toppa smörgåsarna med äppleskivorna och eventuellt lite stött kummin. Dela på smörgåsarna på fyra så får du små snittar istället.

Alla Receptfavoriters ostrecept hittar du här >> 

Gilla oss på Facebook