Fikonmarmelad

Introduktion och förberedelse

Hemgjord fikonmarmelad passar jättebra till fina ostbrickan såväl som frukostfrallan, scones eller fika.

Marmeladen är lagad med torkade fikon.

Framförhållning

Du får ha lite framförhållning då fikonen ska ligga i blöt några timmar innan.

Smaksättning

Här är marmeladen smaksatt med lite rosmarin och chili - det blir dock mycket gott med bara fikon och lite citron - så det är valfritt.

Annat som passar att smaksätta fikonmarmelad med är en tsk riven färsk ingefära; en bit hel kanel eller en liten bit stjärnanis (lakritssmak).

Hållbarhet

Hållbarheten är något år mörkt och svalt. Förvara den gärna i kylen när den är öppnad - håller någon månad.

Det är viktigt att du steriliserar burkar, gummipackningar och lock genom att diska dem i maskindisk, koka dem i några minuter eller värma i ugnen på 150 grader i 10 minuter.

Förslag är att ta en begagnad glasburk med lock på 0,5 liter (eller två mindre) eller köpa en syltburk med lock.

Med färska fikon

Istället för torkade fikon kan man ta färska fikon (räkna ca 500 gram). Det blir dock rätt dyrt om man inte har ett eget fikonträd. Skala, tärna och koka ihop fikonen med citron, rosmarin och chili (se nedan) i 3-4 minuter. Tillsätt sedan syltsockret (se mängd enligt paketet), rör om och häll upp i burk.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

5 dl fikonmarmelad

  • Förberedelse: 7 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 7 tim 20 min

Ingredienser

  • 180 gram torkade fikon
  • 1/4 citron
  • 180 gram syltsocker
  • 1 krm torkad rosmarin (valfritt)
  • 1/2 krm chiliflakes (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg de torkade fikonen i en skål och täck med vatten. Ställ i kylen i blöt ca 7 timmar.
  2. Häll av fikonen och spara vätskan.
  3. Skär bort skaftet på varje fikon. Hacka dem sedan grovt - förslagsvis i 1x1 cm storlek. Eller den storlek du vill - fina bitar eller grova bitar.
  4. Lägg fikonen i en kastrull och fyll på med blötläggningsvattnet så det täcker fikonen. Tillsätt rosmarin och chili om du vill ha det i. Skölj citronen och riv en fjärdedel av skalet ner med fikonen. Pressa i citronsaft från en fjärdedel av citronen också.
  5. Koka på svag värme i 3 minuter under omrörning.
  6. Rör i syltsockret och koka ca 10 minuter till under omrörning till önskad tjocklek.
  7. Häll upp fikonmarmeladen i valfri burk.
E-mail
Medel: 3.6 (70 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-13