Ädelost med portvinssirap och nötter

Ädelost eller grönsmögelost med portvinssirap och nötter samt torkad frukt. Gott som ostbricka, osträtt och ostdessert. Du kan välja valfri mögelost. Leta gärna upp en svensk som exklusiv Bredsjö Blå eller billigare Kvibille.

Servera med ett gott portvin - gärna en fin lagrad Tawny. Till portvinssirapen kan man ta ett billigare portvin typ Ruby.

4 portioner ädelost med portionervinssirap

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 gram grönmögelost av finare sort
  • 2 dl portvin
  • 2 msk socker
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 tsk maizenamjöl
  • 2 dl valnötter
  • 4 torkade fikon
  • 4 torkade dadlar
  • 4 torkade aprikoser

Tillagning

  1. Skär osten i portionsbitar, förslagsvis i trekanter.
  2. Rör ut maizenamjöl, socker och balsamvinäger i portvinet och koka upp. Ta åt sidan och rör tills sockret löst sig.
  3. Skär hälften av de torkade frukterna i bitar och lägg i portvinet. Låt stå, dra och svalna lite.
  4. Rosta valnötterna i en stekpanna ljust bruna. Låt svalna.
  5. Lägg upp på fat eller tallrikar och fördela ostbitar, sedan några nötter och skeda sist upp portvinssåsen och lägg några torkade frukter vid sidan av osten.
  6. Servera med portvin. Fungerar lika bra med madeira.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer