Ädelost med portvinssirap och nötter

Ädelost eller grönsmögelost med portvinssirap och nötter samt torkad frukt. Gott som ostbricka, osträtt och ostdessert. Du kan välja valfri mögelost. Leta gärna upp en svensk som exklusiv Bredsjö Blå eller billigare Kvibille.

Servera med ett gott portvin - gärna en fin lagrad Tawny. Till portvinssirapen kan man ta ett billigare portvin typ Ruby.

4 portioner ädelost med portionervinssirap

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 gram grönmögelost av finare sort
  • 2 dl portvin
  • 2 msk socker
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 tsk maizenamjöl
  • 2 dl valnötter
  • 4 torkade fikon
  • 4 torkade dadlar
  • 4 torkade aprikoser

Tillagning

  1. Skär osten i portionsbitar, förslagsvis i trekanter.
  2. Rör ut maizenamjöl, socker och balsamvinäger i portvinet och koka upp. Ta åt sidan och rör tills sockret löst sig.
  3. Skär hälften av de torkade frukterna i bitar och lägg i portvinet. Låt stå, dra och svalna lite.
  4. Rosta valnötterna i en stekpanna ljust bruna. Låt svalna.
  5. Lägg upp på fat eller tallrikar och fördela ostbitar, sedan några nötter och skeda sist upp portvinssåsen och lägg några torkade frukter vid sidan av osten.
  6. Servera med portvin. Fungerar lika bra med madeira.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer