Kvittenmarmelad

Koka marmelad på kvitten. Passar till det mesta som vanlig marmelad - till frukost, rostbröd, scones osv. Kvittenmarmelad passar mycket bra till ostbrickan och dessertostar som ädelost, camembert eller brie med ostkex och/eller ugnsrostade skivor baguette eller små brödskivor penslade med olivolja. 

Kvitten liknar ett stort gult äpple och passar bra att laga marmelad av. Här har jag använt syltsocker som redan har pektin och konserveringsmedel. Du kan ta vanligt socker och sedan tillsätta extra pektin (läs på paketet för dosering) om det behövs samt konserveringsmedel om du vill det. Receptet är på så lite marmelad så det funkar fint att enbart koka och mixa kvitten med vanligt socker och sedan hälla upp på burk - förvarar du marmeladen i kylen och äter upp den inom typ två veckor - så behövs ej syltsocker, pektin eller konserveringsmedel. 

Kvittenmarmeladen kan smaksättas vidare med kanelstång, stjärnanis, vaniljstång samt blandas med annan frukt som äppelbitar, päronbitar, plommon, körsbär osv. 

Vill du koka mycket marmelad och spara så sterilisera burkarna och gör marmeladprovet först så du vet att marmeladen blir hållbar och får rätt konsistens. 

1,5 burk kvittenmarmelad, ca 7,5 dl

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2-3 kvitten, ca 600 gram
  • 4 dl syltsocker
  • 1/2 citron

Tillagning

  1. Skala kvitten och skär bort det grövsta av kärnhuset. Skär i ca 1x1 cm bitar. Lägg i en kastrull med tjock botten.
  2. Skölj citronen och riv skalet. Pressa citronsaften. Blanda med kvittenbitarna.
  3. Tillsätt socker, en halv dl vatten samt rör runt.
  4. Koka upp, rör om och låt sedan koka i 20-30 minuter på låg värme under lock. Desto mindre bitar desto kortare koktid. Kolla efter ett tag så att inte marmeladen kokar torrt - tillsätt då lite till vatten.
  5. Mixa marmeladen med en stavmixer grovt så det ännu är lite bitar kvar. Eller kör i matberedare. Eller mosa för hand så mycket du vill med en potatisstöt. Lite grova bitar är en smaksak.
  6. Häll upp kvittenmarmeladen på glasburk och sätt på lock. Låt svalna. Förvara i kylen när den är öppnad. Annars svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer