Sallad med getost

Sallad med getost eller Chèvre. En god sallad med grillat eller gratinerat bröd toppad med getost (chèvre) samt honung serverad på en blandad grönsallad med valnötter, russin, tomater och Dijondressing.
Kan serveras som vegetarisk förrätt, lunch eller lätt middag.
Vintips till salladen är ett vitt vin som ex. en Chardonnay eller Sauvignon Blanc.
Om du vill förbereda denna förrätt i god tid så kan du göra iordning getost-toastarna samt sallads-ingredienserna och förvara i kylen. Samt rosta valnötter och blanda dressingen. Gratinera sedan mackorna och lägg upp på salladen enligt nedan.

2 portioner sallad med getost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 påse blandad sallad som festmix eller liknande, 70 gram
  • 5 körsbärstomater
  • 2 skivor bondbröd eller rustikt ljust surdegsbröd
  • 4 skivor getost eller chévre, stora runda sorten, ca 1 cm tjocka, runt 300 gram totalt
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl valnötter
  • 4 msk russin, gärna ekologiska ljusa russin
  • 2 msk flytande honung
  • Dressing: 2 msk olivolja
  • 2 msk fin vinäger, röd- vit- eller balsamvinäger
  • 2 tsk fransk stark Dijonsenap
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Pensla bröden med olivolja.
  3. Lägg dem på ett galler med bakplåtspapper.
  4. Lägg två skivor getost eller Chèvre på varje brödskiva.
  5. Ringla över ca 1 msk flytande honung på varje ostmacka.
  6. Gratinera getostmackorna 15 minuter i övre delen av ugnen. Passa så det ej bränns.
  7. Förbered under tiden salladen: skölj salladen och fördela den på två tallrikar.
  8. Skölj och dela på tomater och fördela dem på salladen.
  9. Grovhacka valnötterna. Rosta gärna valnötterna ljust bruna i en stekpanna. Låt svalna. Fördela sedan över salladen.
  10. Fördela russinen på salladen.
  11. Blanda dressingen i en skål. Rör ihop olivolja, vinäger samt Dijonsenap. Smaka av med lite salt och svartpeppar.
  12. Ringla över salladen.
  13. När getost-toastarna har fått fin färg så tar du ut dem och lägger på salladen och serverar direkt när de är varma.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer