Smakrik ostbricka och sött vin

Lagrad ost och ädelost passar utmärkt med ett sötare starkvin som portvin, Madeira eller dessertvin.
Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
På bilden ser du från vänster en parmesan, Cabralegio (ädelost), Tomme de Chevre och en grottlagrad Gruyere.
Är du vegetarian eller vegan så tänk på att ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj vegan ost med enzym istället.
# Förslag till olika tillbehör till ostbrickan
Kex, knäckebröd eller tunnbröd.
Skivad selleri.
Marinerad paprika, oliver eller torkade tomater
Torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äpplen och plommon
Rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
Skär ev. frukt som päron eller äpplen i bitar. Pensla ev. med lite citronsaft så de ej mörknar.
Låt osten bli rumstempererad, då smakar den bäst.
Välj två till fyra olika lagrade och smakrika ostar (totalt 400-500 gram).
Servera ostarna med en flaska fylligt och sött starkvin. Ex. ett dessertvin på torkade druvor som Sauternes från Frankrike; eller Portvin, Madeira eller en smakrik Sherry.

1 ostbricka 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram hårdost som ex. cheddar, Västerbottenost, spansk hårdost eller parmesan, Appenzeller och Gruyere.
  • 200 gram lagrad smakrik getost som ex. Tomme de Chevre
  • 200 gram mögelost i stil med Roquefort, Gorgonzola och Cabralegio
  • 150 gram vitmögelost som Brie eller Camembert;
  • 150 gram fårost som mild Chèvre eller ex. en Viejo Maestro
  • 150 gram färskost eller Brillat - Savarin
  • 1 flaska dessertvin, portvin, Madeira eller sherry
  • Tillbehör: 1 pkt kex, knäckebröd eller tunnbröd.
  • 2 dl torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äpplen eller plommon
  • 2 dl rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
  • 2 päron eller äpplen i bitar (pensla gärna med lite citronsaft så de ej mörknar)

Tillagning

  1. Ta fram ostarna i tid så att de är rumstempererade.
  2. Ställ i ordning en bricka med ostar och tillbehör och njut.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer