Varm brietårta

Varm brietårta med chutney, curry, nötter och torkade frukter. En hel brieost som värms i ugnen och toppas med goda tillbehör. Jättegott och enkelt som ostdessert eller som osträtt på buffé.
Toppa osten med det du gillar - här har jag valt mango chutney - men man kan också ta flytande honung eller valfri marmelad som päronmarmelad, fikonmarmelad, kvittengele eller sylt som rårörda hjortron eller körsbärssylt. Moustarda är också gott (en italiensk söt röra).
Vidare nötter som mandlar, valnötter, pekan och pinjenötter passar till brietårtan.
Annat gott att toppa med eller strö runt eller servera i skålar vid sidan till servering är: torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner och plommon. Frukt som päron eller äpple i klyftor vända i lite citronsaft så att de inte mörknar. Marinerad paprika och goda oliver ex. Kalamataoliver passar också till.
Servera med goda ostkex eller tunna knäckebröd ex. hembakta kex med frön (sök recept här på receptfavoriter.se).
Köp en större brietårta om du ska ha till ännu fler. Räkna runt 100 gram ost per portion som förrätt eller ostdessert. Då tar den 10 minuter i ugnen. Servera du på buffé så är ett tips att räkna 65 gram per portion och skära upp osten i lämpliga små tårtbitar så håller sig osten snyggare allt eftersom folk äter av den.
Desto finare brie du köper desto godare blir det. Iallafall om man gillar mer mogna och lagrade brieostar likt en fin Camembert.

5 portioner varm brietårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram brietårta
  • 0,5 dl mango chutney, flytande honung eller valfri marmelad
  • 0,5 kr curry (valfritt)
  • 100 gram grovhackade nötter som valnötter, mandlar, pekannötter, eller pinjenötter
  • 100 gram grovhackad torkad frukt som aprikoser, dadlar eller plommon

Tillagning

  1. Sätt ugnen på grill 200 grader.
  2. Skär bort det översta lagret på brieosten om du vill. Det är valfritt.
  3. Bred på mango chutney och pudra över lite curry. Eller ta annan valfri marmelad eller honung enligt ovan.
  4. Värm osten i 5 minuter på bakplåtspapper eller ugnsfast fat. Den ska smälta inuti men inte smälta bort helt såklart.
  5. Ta ut och servera på fat eller en stor skärbräda.
  6. Strö över eller runt nötter och torkad frukt. De kan också serveras i skålar bredvid (är bra om någon gäst skulle vara nötallergiker).
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer