AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Avokadorecept, recept med avokado, tips, fakta

Räkfylld avokado ÄR gott. Här kommer fler klassiska avokadorecept, fakta om avokado och tips.

Skriver jag avokado så tänker du "en halva med Skagenröra" eller "guacamole".

Avokado
Avokado är klassisk som röran Guacamole. Några kommer kanske ihåg räkfyllda avokados från 80-talet. Det är faktiskt rätt gott.

Men med lite efterforskningar visar sig avokadon vara full av överraskningar. Avokado mognar inte förrän man plockar den. Det är en av våra fetaste men samtidigt nyttigaste frukter. I Brasilien blandas den med socker till efterrätt. Förr kallades avokado för Advokatpäron eller Krokodilpäron.

Att avokadons kött blir brunt (oxiderar) känner många till. Och hur man hindrar det med saft från något surt som citron eller vinäger (antioxidanter). Men att avokadon missfärgas och bildar bismaker av kyla är det inte många som vet. Därför är det ingen mening med att ha dem i kylen, lägg dem i en skål istället. De är ju rätt vackra att se på.

 

Mogen eller inte mogen - det är frågan.
Känn på avokadon - är den mjuk men spänstig är den mogen. Fast riktigt säker blir du inte förrän du delar den hemma. Är avokadon hård mognar den om du låter den ligga någon dag. Har man köpt många avokados och är rädd att de blir övermogna, kan man lägga dem i en lufttät plastpåse. Då slutar de mogna. Så fort de får syre så börjar de igen. Ungefär likadant är det vid plockningen, trädet producerar ett hormon som hindrar frukten att producera etylen (det som sätter igång frukters mognad). När den sedan plockas börjar avokadon producera etylen och mogna. Det bästa sättet att förvara avokados är därför att helt enkelt lämna dem på trädet, men det går ju inte i Sverige.

Hur är det med fett i avokadon?
I tropikerna kallas avokadon "fattig mans smör". Det är inte så konstigt med en fetthalt på 20 %. En halt som lägger avokadon högst upp på feta frukters tio i topp - lista. Den varvar andra frukter mer än 20 gånger. Men fettet i avokado är antagligen nyttigt. Kort förklarat går det till så här: allt fett binds i kroppen med proteiner och blir lipoproteiner för att kunna transporteras i blodet. Det finns mättade (allt fett med fast konsistens som exempelvis smör), enkelomättade samt fleromättade (flytande fetter som exempelvis olivolja) och avslutningsvis transfettsyror (en dålig blandning som används bland annat för att göra choklad och margarin fast). Beroende på typ av fett händer olika saker i våra små ådror. Mättade och transfettsyror skapar LDL - Low density lipoproteins, som är trögflytande, kloggar igen ådror och därför dåliga. Men fettet i avokadon är fleromättat och vegetabiliskt. Det bildar därför HDL - High density lipoprotein, som tvärtom verkar hjälpa till att hindra LDL att klogga igen. Inte nog med det - avokadon är också rik på B-vitaminer och mineraler.

Avokados
Det finns olika sorters avokad. Avokado är feta men ändå nyttiga. Hur kan det komma sig?

Olika sorter avokado
Den uppmärksamme konsumenten har märkt att det finns avokados med olika utseende. Det är två sorter som är vanligast i Sverige. Det finns en som förblir grön när den mognar, det är en hybrid från Guatemala och Mexico. Den andra och vanligare sorten blir svart när den mognar och härstammar bara från Guatemala. Avokadon har funnits i centrala Amerika i över 7000 år, spreds till Jamaica på 1600 - talet och vidare ut i världen. På 1900 - talet började den odlas mycket i Kalifornien och Afrika.

 

Avokadosallad, 2 portioner:
Enklare och godare än så här kan det knappast bli. Allt hänger på hur bra råvarorna är. Använd så fin olja och vinäger som möjligt. Tomaten och avokadon ska vara rumsvarma. Kvist- eller cocktailtomater har hög och god smak.
1 avokado
2 kvist- eller 8 cocktailtomater
2 msk olivolja, Virgin Extra fin
1 tsk vinäger, gärna finare rödvinsvinäger
gourmet salt (eller vanligt) efter smak
nymalen svartpeppar efter smak
Förbered avokadon enligt tips, skär i skivor. Skär tomaterna i skivor. Lägg upp på tallrikar och fördela resten av ingredienserna över.

Avokado med räksallad, 4 portioner
Avokadohalva med räksallad är en klassiker från 70 - talet. Här i modern tappning med räksallad gjord som coleslaw smaksatt med färsk ingefära.
200 gram skalade räkor
2 avokados
2 dl riven eller finstrimlad vitkål, alternativt 1 påse överbliven pizzasallad
1 dl riven morot
4 msk majonnäs
1 burk crême fraiche
1 msk farinsocker
1 tsk finhackad färsk ingefära
4 skivor vitt bröd
2 msk smör
ca 8 blad sallad av isberg och Lollo rosso
en halv rödlök
olivolja
salt och peppar
Blanda räksalladen i en stor skål - alltså räkor, vitkål, morötter, majonnäs, crême fraiche, farinsocker, ingefära samt 4 krm salt och 2 krm vitpeppar. Skölj och plocka salladen, strimla rödlöken, förbered avokadon i fina skivor. Innan servering steker du brödet brunt i smöret. Lägg på tallrik med en halva avokadon på varje, toppa med räkröran, salladen och rödlöken. Njut som förrätt. Lägg till mer bröd, kanske lite grövre, och du får en lätt lunch.

Avokado, mango och tomatsalsa, 4 portioner
Passar till kyckling, fisk eller fläsk. Fluffiga majs- och paprikapannkakor, yoghurt och salsa är också en god kombination (och vegetarisk, se vidare).
1 avokado
1/2 mango
1/4 rödlök
1 tomat
4 msk olivolja
2 msk vinäger
2 msk vatten
Förbered avokadon enligt tips, likadant mangon. Skär i fina små bitar. Skär tomaten i klyftor, ta bort kärnhusen och skär i samma storlek. Finhacka rödlöken. Lägg allt i en skål och tillsätt olivoljan, vinäger och vatten. Smaka av med salt och peppar.

Vintips till räkor - vin till räkor - skagenröra - räkröra
Som vin till salladen, räkröran med avokadon samt salsan föreslår jag ett smakfullare vitt vin. Gärna med karakteristiska smaker som fat, nötiga toner och citrus. Exempelvis har druvan Chardonnay och Sémillion en smak av nöt som smakar bra med nötsmaken från det smörstekta brödet. Ingefäran eller vinägern och citrustonerna passar också bra ihop. Ett smakrikt vin tycker jag står upp mot det feta i avokadon och dressingen. Här är några förslag.

16644, 1999, Bengt Frithiofsson Collection, 66 kr
Här har Bengt varit i Chile, närmare bestämt Central Valley. En god blandning av Chardonnay och Sémillion.

6623, 1999 Carmen, 69 kr
Ytterliggare en god Chardonnay från Chile.

12419, 1999, Casal di Serra, 77 kr
Från Marche i Italien kommer detta vin av druvan Verdicchio.

16658, 1996, Beringer för 149 kr
En Chardonnay från USA. Lite dyrare men mycket smakrik.

7125 1996 Chablis Premier Cru Beauroy 156 kr
En klassisk Chardonnay, men mer tillbakadragen och raffinerad.

Fluffiga majs- och paprikapannkakor med salsa och yoghurt
Det här är en variant av amerikanska pannkakor som man tillsätter majs och paprika till. Det finns färdiga mixar som både är lätta och goda, men dyrare.
2 portioner
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 krm salt
2,5 dl mjölk
1 ägg
2 msk smör
en halv burk majs
en halv röd paprika
Rör samman mjöl, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt ägget och mjölken. Vispa tills smeten är jämn och klumpfri. Smält smöret i en stekpanna. Låt den stå på medelvärme. Finhacka paprikan. Häll i margarinet i smeten. Tillsätt majs och paprika. Häll 0,5 till 1 dl smet i stekpannan. Vicka lite så att smeten rinner ut. Grädda tills smeten stelnat på översidan och undersidan är ljusbrun. Vänd pannkakan med en stekspade. Grädda andra sidan. Lägg upp pannkakan på ett fat och fortsätt tills smeten är slut. Servera med Avokado, mango och tomat salsa

Vegovariant av amerikanska frukostpannkakor
1,2 dl sojamjölk (ex Tofuline med druvsocker)
1,2 dl vatten
2 dl vetemjöl eller blanda hälften sojamjöl med bovetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk smält margarin eller olja.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Blanda i vätskan till en rätt tjock smet. Vispa i smält margarin eller olja. Låt svälla 30 minuter. Stek som enligt receptet till omnivorpannkakor (omnivor - allätare). Tillsätt en halv burk majs i smeten för majspannkakor och servera med salsan ovan. Eller prova med sirap, helst lönnsirap. Blåbär är också gott i smeten.

Guacamole - avokadoröra
1 sats till 4 portioner
2 avokados
1 röd paprika
2 msk citronsaft
1 pkt gräddfil
Förbered avokadon enligt tips, skär i bitar, lägg i en skål och mosa med en gaffel. Eller kör i mixer. Blanda i finhackad paprika, citron och gräddfil. Smaka av med salt och peppar.

Panerad fisk i pitabröd med guacamole och bönor
4 portioner, 2 pita var:
400 gram fisk som torsk, alaska pollock eller plattfisk
1 dl vetemjöl blandad med 2 krm salt och ett krm vitpeppar
1 ägg
1 dl ströbröd
1 burk röda bönor
uppskuren sallad, tomater och rödlök
någon stark tomatsås i tex mex stil, alternativt en burk tomatkross med 2 cm hackad chilifrukt (uppkokt)
8 pitabröd
Skär fisken i 16 små munsbitar (2 till varje bröd). Torka dem och panera dem först i mjölet, sedan ägget och sist i ströbrödet. Stek i smör, olja eller margarin. Gör i ordning salladen, skölj bönorna. Duka fram alltihop på fat och i skålar. Låt alla fylla bröden med fisk, bönor, guacamole och så vidare.

Köttfärs eller strimlat kött i pitabröd
4 portioner
Som ovan men ersätt den panerade fisken med kött som du steker med salt och peppar.
400 gram köttfärs eller strimlad biff

Kocktips
Så här väljer du ut och delar en avokado - avokadotips
Det kan vara svårt att veta om avokadon är mogen. Men om man luktar och klämmer lite försiktigt så ska den dofta och kännas lite mjuk. Ofta är avokadon i affären nästan mogen, då kan man låta avokadon ligga framme någon dag. Användbara och snygga halvor utan kärna och skal får man lättast på följande vis: skär ett snitt genom köttet runt hela kärnan. Vrid isär halvorna. Kärnan hamnar i den ena halvan. Hugg kniven försiktigt men bestämt i kärnan och vrid till så att kärnan lossnar från frukten, men sitter kvar på knivbladet. Slå av kärnan mot en kant. Ta en större stabil men tunn sked (alltså inte träslev eller liknande) och gröp från kanten i ett steg ut köttet. Vips så har du snygga halvor att skiva, tärna eller mosa.

Så här skär du upp en mango - mangotips
Mangon ska vara mjuk. Den sort som säljs mest nu, skiftar i vackert rött, gul och mörk grön. I mangon finns en platt, 2 cm bred stor kärna. Det första man gör är att försöka luska hur den ligger i frukten. Om man utgår från toppen, så ställer man den något ovala mangon på högkant. Räkna ca en centimeter från mitten och skär bort "kinden" från mangon. Skär man för nära mitten prickar man kärnan och för långt ifrån blir slöseri. Sedan skär man andra kinden och till sist köttet runt om kärnan. Kärnan som blir över kan man gnaga på. Mango kinden kan man sedan skala (om man inte gjort det innan man skar upp mangon) och skära upp i skivor eller småbitar. Kinderna kan man också bukta ut och in efter att ha skurit snitt i fruktköttet. Stekta hela mangokinder med glass är också gott.



 

Gilla oss på Facebook