Guacamole

Introduktion och förberedelse

Guacamole är en röra av mosad avokado.

Serveringsförslag

  • Den passar också som sås och röra på buffébord, till grillad eller stekt fisk, kyckling, grillspett, fläskkött, nötkött eller skaldjur.

Garnering

Om du vill kan du garnera guacamolen med strimlad röd chili, färsk koriander och klyftor av lime runt - se bild.

Varianter

  • Man kan också ha i strimlad och hackad chili i guacamolen för en hetare variant - prova denna mer mexikanska guacamole jag lagat.
  • Ta i mer av gräddfil - gott och billigt att späda avokadon med.
  • Vill du ha en vegan guacamole tar du enbart avokados eller så kan du blanda ut med förslagsvis Oatly Fraiche.

Mixad slät guacamole i skål
Mixar du avokadon så får du en slät och krämig guacamole som ovan. Eller så kan du spara lite bitar och göra en grövre lite mer chunky guacamole.

4 portioner guacamole

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 avokados
  • 1-2 msk citronsaft eller limesaft
  • 2 krm salt
  • 2 msk gräddfil, crème fraiche, Oatly Fraiche eller matyoghurt (valfritt)
  • 0,5 röd paprika (valfritt)

Tillagning

  1. Dela avokadosarna på längden. Tips är att skära runt kärnan, vrida isär halvorna, hacka i kniven i kärnan och vrida till så den lossnar. Sedan tar du en matsked och gröper ur avokadon.
  2. Tärna avokadon och lägg i en skål.
  3. Mosa avokadon med en gaffel eller en visp till en röra. Det gör inget om det är lite klumpar kvar. Man kan också mixa i en mixer eller med stavmixer i ett högt smalt mixerkärl.
  4. Tillsätt matyoghurt, crème fraiche eller gräddfil om du vill ha i det.
  5. Tillsätt och smaka av med lite citronsaft eller limesaft i taget.
  6. Smaka av guacamolen med salt.
  7. Skölj och tärna paprikan fint och tillsätt den (valfritt).
  8. Lägg upp guacamolen i en skål vid servering. Kan förberedas och förvaras i kylen någon dag.
E-mail
Medel: 4.2 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-02