Pokébowl med kyckling

Pokébowl är helt enkelt en skål med varmt ris toppat med grönsaker och fisk eller som här kyckling. Allt toppas med en smakrik dressing. Riktigt nyttigt och gott. Kan varieras på många sätt - här med grillade bitar majskyckling, avokado, gröna sojabönor, riven rödkål, morötter, babyspenat och färsk mango. 

Ursprunget till pokebowls är från Hawaii där Poke är en rätt med marinerad fisk. Den har i sin tur sin början med fiskare som skar bitar av fångsten (tonfisk och bläckfisk) och marinerade kryddstarkt för eget bruk och hållbarhet. Så det går utmärkt att prova denna rätt med vår fina lax (istället för kyckling) och marinera den i såsen. Poke är lite av Hawaiis svar på Perus Seviche - marinerad fisk. Pokebowls har sedan blivit poppis på restauranger med samma tema. 

Såsen, dressingen eller marinaden varierar men grunden är asiatiska smaker med ljus soja, färsk ingefära, sesamolja, risvinäger, chili, vitlök och fisksås. Skivad lök, sjögräs, fiskrom, wasabi, havssalt med mera är också vanligt. En del har tom börjat blanda ner majonäs i dressingen - vilket nog är gott - och fett. 

Några förslag på variationer: 

  • Byt kycklingen mot tofu för vegetarisk variant. Eller mot lax eller annan fisk du kan äta rå (tonfisk, bläckfisk osv) - vänd runt råa bitar i kuber eller skivor i dressingen och lägg på riset tillsammans med övrigt gott. Du kan även grilla eller steka fisken. Skalade räkor är också jättegott att vända runt i dressingen. Skivade bläckfiskarmar och annan fisk och skaldjur funkar såklart utmärkt och är vanligt på Hawaii där rätten kommer från. 
  • Lägg till och toppa med fina skalade halvor med löskokt ägg. 
  • Variera vilken sorts kokt ris - vitt klibbigt jasminris, sushiris, råris, råris kokt med lite svart vildris, rött ris osv. 
  • Lägg till eller byt ut med andra grönsaker som majs, machesallad, tärnade tomater, gurka i stavar, groddar osv.   
  • Förutom mango så passar annan frukt - speciellt färsk ananas. 
  • Toppa med rostade sesamfrön, rostad lök, friterad lök, rostade nötter, rostade pumpafrön, rostat sjögräs (smulat sjögräs) osv. 

2 portioner pokébowl med kyckling

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 250 gram kycklingfilé, gärna ett stort majskycklingbröst eller annat fint kycklingbröst med eller utan skinn
  • 1/2 mango
  • 1 dl frysta gröna sojabönor
  • 1 dl finriven rödkål
  • 1/2 avokado
  • 1 morot
  • 15 gram babyspenat
  • 2 port kokt valfritt ris - jasminris, sushiris råris eller valfritt ris
  • Marinad/sås: 1 tsk finriven färsk ingefära
  • 1 klyfta vitlök, pressad, finhackad eller finriven
  • 2 msk avokadoolja eller annan vegetabilisk olja som rapsolja
  • 1/2 tsk Sriracha chilisås
  • 1 tsk risvinäger
  • 1/2 tsk fisksås (valfritt)
  • 4 msk ljus japansk soja
  • 2 salladslökar, finstrimlade
  • 1/2 tsk sesamolja

Tillagning

  1. Blanda marinaden eller såsen av finriven ingefära, pressad vitlök, olja, chili, vinäger, soja, sesamolja och fint strimlad salladslök i en skål.
  2. Skär kycklingen i grova tuggvänliga bitar. Lägg i en skål och tillsätt hälften av marinaden. Spara resten av marinaden till senare. Blanda runt kycklingen och låt stå i 10 minuter minst eller längre i kylen. Hit kan du förbereda.
  3. Börja koka ris. Koka de gröna sojabönorna i lite vatten i 3 minuter - häll av. Skär upp grönsaker. Skala och skär mango i tärningar ca 2x2 cm. Skala och skär morot i tunna stavar. Riv eller strimla rödkål fint. Dela, kärna ur och skär avokado i skivor - pensla dem lite vinäger, limesaft eller citronsaft så de ej mörknar om du ej serverar direkt. Skölj spenat och låt rinna av.
  4. Ta upp kycklingen ur marinaden. Bryn kycklingbitarna runt om i en grillpanna eller stekpanna. Salta och peppra dem under tiden. Låt dem steka klart 10 minuter på lägsta värme.
  5. När du har kokt ris, marinad/sås, grönsaker, frukt och kyckling förberett är det bara att lägga upp - riset i botten och sedan arrangerar du grönsaker och frukt samt kyckling som du vill på toppen. Skeda över några tsk av marinaden/såsen och njut. Resten av såsen samt extra med ljus soja och Sriracha-sås kan serveras vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer