Quesadillas

Introduktion och förberedelse

Quesadillas är ostfyllda vete- eller majstortillas som grillas, steks i stekpanna eller värms i ugnen så att osten smälter.

Grundreceptet är med ost och lite chili. Vidare kan man ha i tärnade tomater, avokado, rödlök med mera.

Sedan viks tunnbröden dubbla till halvmånar och skärs i trianglar.

Serveringsförslag

Som tilltugg

Serveras de som tilltugg eller förrätt räcker receptet till 4 portioner. Räkna att 1 bröd blir 1 portion tilltugg. Brödet viks ihop och skärs i 3-4 trianglar per portion. Eller om ni är hungriga så kan ni räkna dubbel mängd.

Varianter

  • Vill du ha mer matig fyllning i kan du laga quesadillas med kyckling.
  • En god vegetarisk variant är quesadillas med spenat och pico de gallo.
  • Eller prova en tacoquesadilla. Toppa bröden när de är nygräddade utan att vika ihop dem. Droppa över lite sriracha chilisås samt några skedar gräddfil, guacamole och tomatsalsa; strö över hackad färsk koriander, kokta svarta bönor, majs, strimlad isbergssallad och tärnad gurka.
  • Istället för röd spansk peppar kan du ta valfri chili förslagsvis tabasco, skivad jalapeno, Sriracha chilisås eller hot chipotle sås.
  • Ta i vitost eller fetaost tillsammans med riven ost.
  • Överkurs är att baka hembakta majstortillas eller vetetortillas. Samt göra hemgjord mozzarella.

Att dricka till

Förslag är att servera Quesadillas med mexikansk dryck som kall ljus lageröl med en klyfta lime; mexikansk bål som aqua de limon eller cocktail typ fördrink som Margaritas om de serveras som tilltugg innan maten eller vid grillning.

2 portioner quesadillas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 stora tortillabröd
  • 200 gram riven ost som cheddar, pizzost eller mozzarella
  • 1 röd spansk peppar
  • 0,5 rödlök
  • 1 avokado
  • 1 tomat

Tillagning

  1. Värm ugnen till 175 grader. Alternativ är att steka eller grilla quesadillas.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Tärna den.
  4. Skölj och tärna tomater. Skölj, dela och kärna ur chili samt finhacka den.
  5. Blanda riven ost, hackad chili och lök i en bunke.
  6. Fördela osten över tortillabröden i ett jämnt lager.
  7. I UGNEN: Lägg ut tortillabröden med osten på två eller tre ugnsplåtar.
  8. Värm dem tills osten smält, ca 5 minuter. Akta så de ej bränns.
  9. I STEKPANNA ELLER PÅ GRILLEN: Värm tortillabröden med osten på medelvärme tills osten smält. Akta så de ej bränns. I stekpanna är tips att göra en i taget.
  10. Fördela över tomat och avokado.
  11. Vik dubbelt till halvmånar och tryck ihop dem. Servera varma.
  12. Till servering så skär du dem på en skärbräda i tårtbitar förslagsvis i 3-4 trianglar vardera med en vass kniv.
  13. Servera quesadillas varma med önskat tillbehör ex. grönsallad eller dipp som gräddfil, tomatsalsa och guacamole.
E-mail
Medel: 3.7 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-06