Veganska burritos

Introduktion och förberedelse

Veganska burritos med vegankebab, mexikansk salsa, sojaost och svarta bönor.

Serveringsförslag

  • Gott till lunch, tacomys, fredagsmys eller kvällsmat.
  • Tortillarullarna är goda med en grönsallad samt skivad avokado toppad med lite av salsan.
  • Vidare kan man ha guacamole, tortillachips och mer het chilisås som Sriracha till.

Portionsberäkning

Jag har räknat en burrito per portion. Räkna två burritos per portion om ni äter mycket.

Tips

  • Passa på att koka ett paket svarta bönor. Överblivna bönor kan du frysa in till annat.
  • Vegankebaben jag använde som fyllning kan även kryddas med tex mex krydda, spiskummin, paprika och vitlök. Jag använde vegankebab Döner från Wheaty som är av veteprotein.

Varianter

  • Du kan också laga egen seitan och smaka upp den på samma vis. Andra alternativ är Tzayspett. Oumph har en sojakebab som är god till burritos som är smaksatt redan och i strimlor.
  • Du kan ta valfri vegan riven ost - jag tog sojaost mozzarellastyle.
  • Man kan även ha i några msk kokt ris i varje rulle för att dryga ut rullarna. Vanligt ris eller råris, svart ris eller rött ris passar.

Gott till veganburritos är en grönsallad, avokado och salsa.
Gott till veganburritos är en grönsallad, avokado och salsa.

4 portioner veganska burritos, 8 st burritos

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 8 stora tortillabröd
  • 200 gram vegankebab Döner som exempelvis Wheaty veteprotein eller Oumph Kebab spiced sojastrimlor
  • 200 gram sojaost mozzarellastyle
  • 3 pkt kokta svarta bönor eller 4 dl hemkokta svarta bönor
  • Mexikansk salsa: 1,5 gula lökar
  • 4 tomater
  • 2 jalapenos eller 0,5 habanero (eller chili efter smak)
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 1 msk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk limesaft
  • Till servering: 1 påse grönsallad (ca 65 gram)
  • 2 avokado

Tillagning

  1. Mexikansk salsa: skala och finhacka löken. Lägg i en skål.
  2. Skölj och tärna tomaterna fint och lägg med löken.
  3. Hacka chilin och färsk koriander. Blanda tillsammans med socker, salt, olivolja och limesaft med tomaterna och löken till en salsa.
  4. Bryn vegankebaben i en panna med lite olja några minuter.
  5. Tillsätt salsan och låt bli varmt. Spara gärna någon dl salsa att ha som dressing på salladen.
  6. Om du köpt färdigkokta svarta bönor så skölj dem.
  7. Fräs bönor i en panna med lite olja och mosa dem grovt. Smaka av med salt.
  8. Dags att rulla ihop och steka burritosarna: lägg ut tortillabröden och fördela en hög ost i en sträng på nedre delen av varje bröd.
  9. Fördela sedan bönor och vegankebabröran över osten.
  10. Vik upp nederdelen över fyllningen, vik in kanterna samt rulla ihop till tortillarullar sk burritos.
  11. Lägg med skarven nedåt på en bricka.
  12. I STEKPANNA: Att steka burritos blir godast. Värm en stekpanna med lite olja och stek 2-3 kycklingburritos åt gången ca 3-4 minuter på varje sida på medelvärme. De ska få färg och bli varma.
  13. I UGN kan du värma alla samtidigt. Sätt ugnen på max värme. Olja en ugnsplåt och lägg på burritos. Pensla dem med olja. Värm dem tills de fått färg och är genomvarma ca 10 minuter.
  14. Skölj sallad och skär upp avokado.
  15. Servera de veganska burritosarna med grönsalladen och avokado. Om du vill kan du dela på dem på mitten till servering.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 622 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-07