Mexikansk guacamole

Introduktion och förberedelse

Mexikansk guacamole med avokado, körsbärstomat, jalapeno, lök, lime och färsk koriander.

Serveringsförslag

  • Som sås i tortillas, tacos, mackor, tostadas och liknande mexikansk streetfood och texmex.
  • Funkar även som sås till annat som grillat kött eller grönsaker samt till vegan eller vegetarisk mat.
  • Jag garnerade även guacamolen i en skål med hackad tärnad tomat samt gul lök, färsk koriander samt någon klyfta lime.
  • Gott som dipp till nachos, tortillachips och totopos.

Tips

Se till så att du använder mogna avokador.

Varianter

  • Annat gott i guacamole är fint tärnad röd paprika och majs.
  • Man kan spä den med gräddfil om man vill.

Val av chili

  • Ta chili efter tycke ex. färsk grön hel jalapeno eller annan grön eller röd färsk chili du gillar.
  • Man kan också ta i inlagd jalapeno du hackat eller i skivor.
  • Chili kan uteslutas om man vill ha en mild eller vanlig gucacamole.

En mexikansk variant på guacamole med lite extra allt i skål
En mexikansk variant på guacamole - mosad avokado med lite extra allt.

6 portioner Mexikansk guacamole

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 avokador
  • 4 körsbärstomater
  • 0,5 hel grön färsk jalapeno eller efter tycke
  • 0,25 rödlök
  • 2 msk limesaft
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Halvera avokadorna och ta ur kärnan. Tips är att ta en kniv och sätta ett hack i kärnan så att kniven fastnar och sedan vrida till så att kärnan lossnar.
  2. Gröp ur avokadorna och lägg i en skål. Mosa ihop med limesaft med en gaffel eller mortla i en stor stenmortel.
  3. Skölj tomater och tärna dem fint samt tillsätt dem.
  4. Skölj färsk koriander och hacka samt tillsätt.
  5. Skala och hacka lök samt tillsätt.
  6. Skölj jalapeno, dela den och ta bort kärnor. Hacka så mycket du önskar så att du får den hetta du vill ha ex. halva.
  7. Rör runt guacamolen och smaka av den med salt.
E-mail
Medel: 4 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-30