Sushimys
Bjud på sushimys - eller rättare sagt makimys.
Tänk som tacomys fast alla gör sin egen sushirulle - maki.
Rätt kul, socialt och trevligt när var och en får rulla sin egen sushirulle med en bambumatta.
Nyttigt och gott för dig som gillar sushi. Så kan man göra det barnvänligt om man vill.
Först lägger man ut ett sjögräsblad Nori, sedan ris som man plattar till och sprider ut, lägger på fyllning som exempelvis stänger av gurka och strimlor av lax; wasabi (valfritt) och sås som mild chilimajo samt rullar ihop. Här är en film jag gjort du kan se hur man gör.
Om man vill skär man dem sedan i bitar och doppar i japansk soja, wasabi och ha inlagd ingefära till.
Man kan man såklart äta sushirullarna direkt som en sushiburrito utan att skära dem i bitar också. Något barn men även vuxna kan tänkas gilla.
Varianter
- Man kan också göra vanliga Nigiri - sushiriskuddar och toppa med fisk som lax eller annat.
- Vidare kan man rulla strutar - temaki och toppa med ris, fisk i bitar, gurka och toppa med sås.
- Skippa riset och bara njuta lax sashimi.
Du behöver:
Förbered och duka upp alla ingredienser och fyllning ni vill ha - förslag nedan. Sedan är det bara att sätt igång och rulla var och en i taget - ofta har man bara en mambumatta att samsas om.
Glöm inte att tvätta händerna innan ni börjar.
- Sushiris
- Sjögräsblad Nori
- Bambumatta, skärbräda, kniv och en skål med vatten att doppa fingrar i och blöta sjögräsblad med.
- Ett annat alternativ till bambumattan är att använda en sushibazooka att forma sushin med.
- Fyllningar i skurna att lägga i mitten av rullarna i avlånga strimlor. Förslag är med:
- Gurka, avokado och tofu i strimlor;
- Omelett och svamp - omelett i strimlor och svamp fräst i ljus soja;
- Lax och avokado i strimlor eller gurka i strimlor;
- Vidare passar räkor, surimi - crabsticks.
- Rostad lök samt vita eller svarta sesamfrön att strö över.
- Krämig srirachamajonnäs du kan göra så mild du vill. Eller ta vanlig majonnäs och blanda i någon tsk citronsaft och gärna någon msk misopasta.
- Dipp och tillbehör som ljus japansk soja, wasabi - grön pepparrot samt inlag japansk ingefära - Gari.
Soppa och efterrätt
- Som förrätt eller till maten kan man ha Misosoppa.
- Som efterrätt kan man ha en smaskig dessert som Dumlekladdkaka eller godistiramisu.