Sashimi med lax

En variant på sashimi med rå skivad lax serverad med inlagd ingefära, ljus japansk soja och wasabi grön pepparrot.

Gott som förrätt men kan också serveras som huvudrätt med misosoppa och kokt japanskt ris.

Kan också garneras med japansk svarvad rättika och inlagd rättika takuan.

Sashimi är en hel liten vetenskap hur man skivar olika slags fisk. Jag har helt enkelt tagit den finare mittbiten av filén på laxen, plockat den ren på ben och skivat den snett med en vass kniv i lagom tunna skivor i storlek för en munsbit. Det finns fin norsk salmalax som passar bra till sashimi.

Sashimi kan man också servera med tillbehör på en kylplatta eller is som alternativ till den gravade laxen på midsommarbordet och julbordet.

Vill du ha en modern variant på sojasåsen så kan du tillsätta hackad färsk koriander, hackad färsk chili, lite sesamolja samt en halv pressad vitlök.

Frys laxen innan

Rå lax som är odlad behöver ej frysas exempelvis Salmalax. När man fryser laxen i något dygn dör eventuella men ovanliga parasiter som finns i vild lax men ej ska finnas i odlad lax. Dock tycker jag det är säkrast om man fryser laxen i något dygn innan om man är osäker. Detta gäller speciellt gravida. Ofta har vanlig lax som säljs som färsk lax varit fryst en gång vid transport och sedan upptinad till försäljning men fråga i affären eller fiskdisken för säkerhets skull.

4 portioner sashimi med lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 500 gram lax, fryst tinad eller gravad
  • 0,5 burk inlagd ingefära (gari)
  • 1 liten flaska japansk ljus soja ex. Kikkoman
  • 4 tsk grön pepparrot (wasabi)

Tillagning

  1. Skiva laxen mot fibrerna och lägg upp snyggt på fat eller tallrikar.
  2. Servera laxen med lite inlagd ingefära (gari), en liten skål med ljus japansk soja samt en klick grön pepparrot (wasabi) vid sidan.
  3. Laxen äts sedan doppad i lite soja, med en bit ingefära och med en knivsudd grön pepparrot (stark).
  4. Utmärkt gott till kyld snaps eller japanskt risvin sk saké.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.