Sashimi med lax

En variant på sashimi med rå skivad lax serverad med inlagd ingefära, ljus japansk soja och wasabi grön pepparrot.

Gott som förrätt men kan också serveras som huvudrätt med misosoppa och kokt japanskt ris.

Kan också garneras med japansk svarvad rättika och inlagd rättika takuan.

Sashimi är en hel liten vetenskap hur man skivar olika slags fisk. Jag har helt enkelt tagit den finare mittbiten av filén på laxen, plockat den ren på ben och skivat den snett med en vass kniv i lagom tunna skivor i storlek för en munsbit. Det finns fin norsk salmalax som passar bra till sashimi.

Sashimi kan man också servera med tillbehör på en kylplatta eller is som alternativ till den gravade laxen på midsommarbordet och julbordet.

Vill du ha en modern variant på sojasåsen så kan du tillsätta hackad färsk koriander, hackad färsk chili, lite sesamolja samt en halv pressad vitlök.

Frys laxen innan

Rå lax som är odlad behöver ej frysas exempelvis Salmalax. När man fryser laxen i något dygn dör eventuella men ovanliga parasiter som finns i vild lax men ej ska finnas i odlad lax. Dock tycker jag det är säkrast om man fryser laxen i något dygn innan om man är osäker. Detta gäller speciellt gravida. Ofta har vanlig lax som säljs som färsk lax varit fryst en gång vid transport och sedan upptinad till försäljning men fråga i affären eller fiskdisken för säkerhets skull.

4 portioner sashimi med lax

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 5 min
 • Klart på: 10 min

Ingredienser

 • 500 gram lax, fryst tinad eller gravad
 • 0,5 burk inlagd ingefära (gari)
 • 1 liten flaska japansk ljus soja ex. Kikkoman
 • 4 tsk grön pepparrot (wasabi)

Tillagning

 1. Skiva laxen mot fibrerna och lägg upp snyggt på fat eller tallrikar.
 2. Servera laxen med lite inlagd ingefära (gari), en liten skål med ljus japansk soja samt en klick grön pepparrot (wasabi) vid sidan.
 3. Laxen äts sedan doppad i lite soja, med en bit ingefära och med en knivsudd grön pepparrot (stark).
 4. Utmärkt gott till kyld snaps eller japanskt risvin sk saké.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer