Nigiri sushi med fisk

Nigiri sushi med fisk är recept på den vanliga ris toppad med fisk. Här med lax som är mycket god och prisvärd. Riktigt fin och smidig att laga sushi på är färska, skinnfria och benfria filéer av Salmalax.

Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses något dygn. Speciellt gravida ska endast äta lax som varit fryst.

  • Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. Se till att köpa MSC-märkt tonfisk dock.
  • Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
  • Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar.
  • Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. Köp MSC-märkt.
  • Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas.
  • Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
  • Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas.
  • Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.

Kan också serveras som förrätt och räkna då ca 3 bitar per portion. Du behöver en noggrant diskad skärbräda och en vass kniv samt en skål med vatten och vinäger.

4 portioner, 20-30 bitar Nigiri sushi

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 350 gram laxfilé eller annan fiskfiléer, skurna i bitar, beräkna cirka 10-15 gram styck
  • 250 gram okokt sushiris, ca 7 dl kokt sushiris
  • 2 msk wasabi (pasta på grön pepparrot)
  • Tillbehör: 1 dl ljus japansk soja
  • 1 dl inlagd ingefära

Tillagning

  1. Koka sushiris enligt paketet eller sök recept här på receptfavoriter på kokt sushiris.
  2. Skär upp fisken i sneda bitar mot fibrerna ca 15 gram styck.
  3. Doppa fingrarna i vattnet och forma en liten dolme ris, av ca en halv dl ris.
  4. Ta en bit fisk med vänsterhanden och stryk en fingertopp Wasabi på fisken.
  5. Pressa ihop risdolmen med fisken på toppen (med wasabin mot riset).
  6. Lägg upp på fat eller tallrik.
  7. Servera Nigiri sushin med japansk soja, inlagd ingefära samt wasabi.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer