Nigiri sushi med fisk

Nigiri sushi med fisk är recept på den vanliga ris toppad med fisk. Här med lax som är mycket god och prisvärd. Riktigt fin och smidig att laga sushi på är färska, skinnfria och benfria filéer av Salmalax.

Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses något dygn. Speciellt gravida ska endast äta lax som varit fryst.

  • Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. Se till att köpa MSC-märkt tonfisk dock.
  • Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
  • Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar.
  • Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. Köp MSC-märkt.
  • Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas.
  • Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
  • Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas.
  • Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.

Kan också serveras som förrätt och räkna då ca 3 bitar per portion. Du behöver en noggrant diskad skärbräda och en vass kniv samt en skål med vatten och vinäger.

4 portioner, 20-30 bitar Nigiri sushi

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 350 gram laxfilé eller annan fiskfiléer, skurna i bitar, beräkna cirka 10-15 gram styck
  • 250 gram okokt sushiris, ca 7 dl kokt sushiris
  • 2 msk wasabi (pasta på grön pepparrot)
  • Tillbehör: 1 dl ljus japansk soja
  • 1 dl inlagd ingefära

Tillagning

  1. Koka sushiris enligt paketet eller sök recept här på receptfavoriter på kokt sushiris.
  2. Skär upp fisken i sneda bitar mot fibrerna ca 15 gram styck.
  3. Doppa fingrarna i vattnet och forma en liten dolme ris, av ca en halv dl ris.
  4. Ta en bit fisk med vänsterhanden och stryk en fingertopp Wasabi på fisken.
  5. Pressa ihop risdolmen med fisken på toppen (med wasabin mot riset).
  6. Lägg upp på fat eller tallrik.
  7. Servera Nigiri sushin med japansk soja, inlagd ingefära samt wasabi.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-10-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept