Californiarolls

Introduktion och förberedelse

Californiarolls är en Amerikansk variant på sushirullar eller Maki med ris, lax, avokado och majonnäs som rullas in i sjögräsblad som kallas Nori.

Serveringsförslag

  • Gott som huvudrätt, buffé eller till förrätt (räkna då en halv rulle per portion).
  • Serveras med ljus japansk soja - se till att den ej är gammal utan ny och fräsch. Grön japansk pepparrot Wasabi samt inlagd ingefära Gari.
  • Vidare kan man toppa eller fylla med het Sriracha majo samt strö över rostad lök och rostade vit och svarta sesamfrön vid servering.

Förberedelser

  • Du hittar recept på kokt sushiris här.
  • Överkurs är att göra egen inlagd ingefära Gari men då behöver du lite framförhållning.
  • Du behöver en bambumatta (Makisu) och en skål med vatten blandat med lite japansk risvinäger.

Film

Här är ett till recept på makirulle med lax du kan laga som även har film på hur du gör.

Sushirullar eller Californiarolls med tillbehör på tallrik
Sushirullar eller Californiarolls är goda att servera med ljus japansk soja - se till att den är färsk och fräsch; inlagd ingefära Gari samt stark het grön pepparrot Wasabi.

4 portioner Maki sushi, en rulle räcker till en portion ca 12 bitar.

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 Noriblad, torkat blad av sjögräs
  • 7 dl kokt rumsvarmt sushiris, ca 1,5 dl per rulle
  • 4 tsk Wasabi (pasta på grön pepparrot)
  • 120 gram lax, i 1x1 cm strimlor
  • 1 avokado, halverad och i 0,5 cm skivor
  • 1 tsk citronsaft
  • 4 msk majonnäs
  • Tillbehör: 1 dl ljus japansk soja
  • 1 dl Inlagd ingefära sk Gari

Tillagning

  1. Förbered fyllningen: koka sushiris enligt paket och låt svalna. Smaksätt riset med några tsk sushivinäger och någon tsk socker samt något krm salt.
  2. Skär lax i strimlor på 1x1 cm.
  3. Dela avokadon, kärna ur och gröp ur den med en sked till två halvor. Skiva den i ca 0,5 cm skivor. Pensla med citronsaft så avokadon ej mörknar.
  4. Lägg ett blad sjögräs vågrätt med den blanka sidan nedåt på bambumattan.
  5. Blöt handen, ta en hand ris och sprid ut i ett jämnt lager på nästan hela bladet. Lämna 2 cm upp och nedtill.
  6. Kläm fast lite wasabi på bladet uppe vågrätt längs kanten av riset.
  7. Lägg strimlor av lax och avokado i mitten på riset. Fördela och bred ut någon msk majonnäs på laxen och avokadon.
  8. Rulla försiktigt ihop riset nedifrån till kanten av riset och pressa med hjälp av mattan ihop till en rulle.
  9. Vik bort rullen och blöt toppen av noribladet längs kanten. Vik över rullen igen och rulla ihop hela rullen samt kläm till försiktigt så att rullen får fin form.
  10. Låt rullen vila någon minut i bambumattan så håller den ihop bättre.
  11. Vid servering skär du bort kanterna och skivar 1-1,5 cm tjocka bitar av rullen med en vass kniv.
  12. Servera Californiarollsen med soja att dippa i samt inlagd ingefära och extra wasabi.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 582 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25

Tillbehör och liknande recept:

Lyckas med hemgjord sushi, maki och sashimi

Så lyckas du med sushin hemma. Här hittar du flera sushirecept och tips. Det är inte så svårt som du...