Californiarolls

Introduktion och förberedelse

Californiarolls är en Amerikansk variant på sushirulle eller Maki med ris, lax, avokado och majonnäs som är rullad sjögräs sk Noriblad.

En rulle räcker till en portion ca 12-14 bitar.

Gott som huvudrätt, buffé eller till förrätt (räkna då en halv rulle per portion).

Du hittar recept på kokt sushiris här.

Du behöver en bambumatta (Makisu) och en skål med vatten blandat med lite japansk vinäger.

Här är ett till recept på makirulle med lax du kan laga som även har film på hur du gör.

4 portioner Maki sushi

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 Noriblad, torkat blad av sjögräs
  • 7 dl kokt rumsvarmt sushiris, ca 1,5 dl per rulle
  • 4 tsk Wasabi (pasta på grön pepparrot)
  • 120 gram lax, i 1x1 cm strimlor
  • 1 avokado, halverad och i 0,5 cm skivor
  • 1 tsk citronsaft
  • 4 msk majonnäs
  • Tillbehör: 1 dl ljus japansk soja
  • 1 dl Inlagd ingefära sk Gari

Tillagning

  1. Förbered fyllningen: koka sushiris enligt paket och låt svalna. Smaksätt riset med några tsk sushivinäger och någon tsk socker samt något krm salt.
  2. Skär lax i strimlor på 1x1 cm.
  3. Dela avokadon, kärna ur och gröp ur den med en sked till två halvor. Skiva den i ca 0,5 cm skivor. Pensla med citronsaft så avokadon ej mörknar.
  4. Lägg ett blad sjögräs vågrätt med den blanka sidan nedåt på bambumattan.
  5. Blöt handen, ta en hand ris och sprid ut i ett jämnt lager på nästan hela bladet. Lämna 2 cm upp och nedtill.
  6. Kläm fast lite wasabi på bladet uppe vågrätt längs kanten av riset.
  7. Lägg strimlor av lax och avokado i mitten på riset. Fördela och bred ut någon msk majonnäs på laxen och avokadon.
  8. Rulla försiktigt ihop riset nedifrån till kanten av riset och pressa med hjälp av mattan ihop till en rulle.
  9. Vik bort rullen och blöt toppen av noribladet längs kanten. Vik över rullen igen och rulla ihop hela rullen samt kläm till försiktigt så att rullen får fin form.
  10. Låt rullen vila någon minut i bambumattan så håller den ihop bättre.
  11. Vid servering skär du bort kanterna och skivar 1-1,5 cm tjocka bitar av rullen med en vass kniv.
  12. Servera Californiarollsen med soja att dippa i samt inlagd ingefära och extra wasabi.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept. 

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept