Californiarolls

Californiarolls är en Amerikansk variant på sushirulle eller Maki med ris, lax, avokado och majonnäs som är rullad sjögräs sk Noriblad.
En rulle räcker till en portion ca 12-14 bitar.
Gott som huvudrätt, buffé eller till förrätt (räkna då en halv rulle per portion).
Du hittar recept på kokt sushiris om du söker här på receptfavoriter.
Du behöver en bambumatta (Makisu) och en skål med vatten blandat med lite japansk vinäger.

4 portioner Maki sushi

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 Noriblad, torkat blad av sjögräs
  • 7 dl kokt rumsvarmt sushiris, ca 1,5 dl per rulle
  • 4 tsk Wasabi (pasta på grön pepparrot)
  • 120 gram lax, i 1x1 cm strimlor
  • 1 avokado, halverad och i 0,5 cm skivor
  • 1 tsk citronsaft
  • 4 msk majonnäs
  • Tillbehör: 1 dl ljus japansk soja
  • 1 dl Inlagd ingefära sk Gari

Tillagning

  1. Förbered fyllningen: koka sushiris enligt paket och låt svalna. Smaksätt riset med några tsk sushivinäger och någon tsk socker samt något krm salt.
  2. Skär lax i strimlor på 1x1 cm.
  3. Dela avokadon, kärna ur och gröp ur den med en sked till två halvor. Skiva den i ca 0,5 cm skivor. Pensla med citronsaft så avokadon ej mörknar.
  4. Lägg ett blad sjögräs vågrätt med den blanka sidan nedåt på bambumattan.
  5. Blöt handen, ta en hand ris och sprid ut i ett jämnt lager på nästan hela bladet. Lämna 2 cm upp och nedtill.
  6. Kläm fast lite wasabi på bladet uppe vågrätt längs kanten av riset.
  7. Lägg strimlor av lax och avokado i mitten på riset. Fördela och bred ut någon msk majonnäs på laxen och avokadon.
  8. Rulla försiktigt ihop riset nedifrån till kanten av riset och pressa med hjälp av mattan ihop till en rulle.
  9. Vik bort rullen och blöt toppen av noribladet längs kanten. Vik över rullen igen och rulla ihop hela rullen samt kläm till försiktigt så att rullen får fin form.
  10. Låt rullen vila någon minut i bambumattan så håller den ihop bättre.
  11. Vid servering skär du bort kanterna och skivar 1-1,5 cm tjocka bitar av rullen med en vass kniv.
  12. Servera Californiarollsen med soja att dippa i samt inlagd ingefära och extra wasabi.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer