Yoghurtfrallor

Yoghurtfrallor bakade med naturell yoghurt som blir saftiga och goda.

Passar som frukostfrallor eller ha till mellanmål, mackor, utflykt, buffé, soppa eller fika.

Här bakade med lite olika sorters mjöl som vetemjöl, grahamsmjöl och siktat dinkel.

Förutom yoghurt får frallorna smak av sirap.

20 yoghurtfrallor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst
  • 4 dl vatten
  • 3,5 dl naturell yoghurt 3%
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 1 msk salt
  • 0,5 msk socker
  • 15 dl vetemjöl special + 1,5 dl till utbakning
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 1,5 dl siktat dinkelmjöl
  • PENSLING: 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • EXTRA SMAKSÄTTNING (valfritt): 1,5 dl bär som aroniabär, russin, tranbär eller lingon
  • GARNERING (valfritt): 1 dl vallmofrön eller solrosfrön, pumpafrön, havregryn, rågflingor eller sesamfrön

Tillagning

  1. Smula jästen i en degbunke.
  2. Värm vatten, sirap och yoghurt i en kastrull under omrörning till 37 grader.
  3. Tillsätt till jästen och rör tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt salt och socker.
  5. Tillsätt bär om du vill ha det i frallorna det är dock valfritt.
  6. Tillsätt vetemjöl, grahamsmjöl och dinkelmjöl. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Eller arbeta ihop för hand. Knåda degen i fem minuter till en smidig deg.
  7. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
  9. Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 5 lika stora mindre delar. Forma till frallor och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
  10. Sätt ugnen på 210 grader vanlig ugn.
  11. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
  12. Skär kryss med en tandad brödkniv i toppen av frallorna om du vill.
  13. Vispa upp ägg och vatten. Pensla frallorna. Nu kan du strö över garnering som exempelvis frön om du önskar det (valfritt).
  14. Grädda mitt i ugnen cirka 18 minuter tills de har fin färg.
  15. Ta ut och låt svalna på galler.
Ingredienser till yoghurtfrallorna
Ingredienser till yoghurtfrallorna: naturell yoghurt 3%, grahamsmjöl, sirap, salt, socker, jäst, vatten, vetemjöl special samt siktat dinkelmjöl. Jag hade även i aroniabär men det är valfritt.

Varianter

  • Om du vill kan du ha i bär som russin, tranbär, aroniabär eller lingon men det är valfritt. Räkna 1,5 dl bär och blanda i degen tillsammans med mjölet i början. På bilden är det aroniabär i degen.
  • Degen kan även bakas ut till avlånga bröd som baguetter. Eller baka dem tätt i en långpanna som brytbröd.
  • Frallorna kan garneras med vallmofrön, pumpafrön, sesamfrön eller solrosfrön efter att du penslat dem.
  • Du kan även baka frallorna med matyoghurt 11% för ännu saftigare frallor.
  • Yoghurt kan bytas mot filmjölk eller soyghurt.

Med kalljäst deg

Du blanda ihop degen kvällen innan och kalljäsa den övertäckt i kylen. Ta ut till frallor och baka på morgonen så får du nybakta frukostfrallor.

Nygräddade yoghurtfrallor serverade med smör och ost
Nygräddade yoghurtfrallor serverade med smör och ost. Förutom yoghurt är det gott i med bär som aroniabär (ovan) eller lingon men det är valfritt.

E-mail
Medel: 4.2 (38 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 118 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-13

Tillbehör och liknande: