Wokad fläskkarre med hoisinsås

Strimlad wokad fläskkarré i Beijing stil med hoisinsås samt krispiga grönsaker som salladslök, champinjoner, purjolök, vattenkastanj, rödkål, salladskål smaksatt med vitlök, ingefära, chili och soja. En riktigt god fläskwok. Gott med jasminris till. Rostade nötter som cashewnötter eller jordnötter kan man också ha på vid servering.

Du hittar hoisinsås, ljus kinesisk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker. Man kan ta vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin från vanlig affär. Som chili kan du välja färsk röd chili, små röda färska thai-chilis, Sriracha-chilisås på flaska eller annan valfri chili efter tycke. Fläskkarrén kan du byta mot fläsksida, stekfläsk, grishals (ett annat ord för fläskkarré), kotlett, skinka eller innanlår.

Man kan ha vilka grönsaker som helst i woken. Några andra förslag är sockerärtor, minimajs, all slags svamp - torkad och färsk, vitkål, spetskål, broccoli, blomkål, bok choi, morötter, bambuskott, groddar, spenat, vattenkastanj, gröna bönor, palsternacka, rotselleri med mera.

Du behöver en wokpanna att laga i. Helst en riktig wok och gasspis. Det finns portabla gasspisar som funkar utmärkt att woka på. Perfekt att ha i sommarköket sen. I nödfall kan du ta en wokpanna med platt botten för vanlig spis. Det viktiga är att woken blir riktigt het vid tillagningen.

Det är lagom att laga 2 portioner i taget i woken (woken måste hålla hettan uppe). Vill du laga till fyra eller flera så förbered alla ingredienser och laga sedan två portioner i taget eller woka ingredienserna i omgångar och lägg över på en tallrik som du sedan lägger ihop i woken eller stor gryta och värmer upp allt till servering.

3 portioner wokad fläskkarré med hoisinsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram fläskkarré
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 0,5 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 2 salladslökar
  • 200 gram salladskål
  • 200 gram rödkål
  • 10 cm purjolök
  • 6 champinjoner
  • 1 liten burk vattenkastanj
  • 4 msk matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • Marinad: 1 krm salt
  • 0,5 msk maizena
  • 0,5 äggvita
  • 2 tsk ljus soja
  • Woksås: 1 dl hoisinsås
  • 0,5 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 2 msk ljus soja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Skär fläskköttet i tunna strimlor. Förslagsvis 4-5 cm långa, någon cm höga och några mm breda.
  2. Lägg i en skål och blanda med marinaden av salt, maizena, äggvita och ljus soja. Låt stå ca 15 minuter medan du förbereder de andra ingredienser.
  3. Börja koka jasminris.
  4. Hacka vitlök och ingefära fint.
  5. Dela, kärna ur och hacka chilin fint.
  6. Skölj och strimla salladslök, salladskål samt rödkål.
  7. Dela, skölj och strimla purjolök.
  8. Skölj och skär champinjoner i skivor.
  9. Öppna och skölj vattenkastanjer.
  10. Blanda woksåsen av hoisinsås, vitt vin, ljus soja samt sesamolja.
  11. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  12. Dags att woka: Hetta upp woken och tillsätt matolja.
  13. Tillsätt chili, ingefära och vitlök samt fläskkarrén lite i taget. Woka så att det får färg. Obs det ska ej brännas men bli brynt. Lägg över på en tallrik.
  14. Tillsätt lite mer olja och woka grönsakerna en ingrediens i taget börja med rödkål, salladskål, purjolök, champinjoner och till sist salladslök.
  15. Woka någon minut till.
  16. Tillsätt woksåsen samt fläskköttet, vänd runt och woka någon minut till.
  17. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får den sötsura woksåsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  18. Smaka av woken med salt, hoisinsås, ljus soja och chili.
  19. Servera med kokt jasminris.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer