Wokad fläskkarre med hoisinsås

Strimlad wokad fläskkarré i Beijing stil med hoisinsås samt krispiga grönsaker som salladslök, champinjoner, purjolök, vattenkastanj, rödkål, salladskål smaksatt med vitlök, ingefära, chili och soja. En riktigt god fläskwok. Gott med jasminris till. Rostade nötter som cashewnötter eller jordnötter kan man också ha på vid servering.

Du hittar hoisinsås, ljus kinesisk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker. Man kan ta vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin från vanlig affär. Som chili kan du välja färsk röd chili, små röda färska thai-chilis, Sriracha-chilisås på flaska eller annan valfri chili efter tycke. Fläskkarrén kan du byta mot fläsksida, stekfläsk, grishals (ett annat ord för fläskkarré), kotlett, skinka eller innanlår.

Man kan ha vilka grönsaker som helst i woken. Några andra förslag är sockerärtor, minimajs, all slags svamp - torkad och färsk, vitkål, spetskål, broccoli, blomkål, bok choi, morötter, bambuskott, groddar, spenat, vattenkastanj, gröna bönor, palsternacka, rotselleri med mera.

Du behöver en wokpanna att laga i. Helst en riktig wok och gasspis. Det finns portabla gasspisar som funkar utmärkt att woka på. Perfekt att ha i sommarköket sen. I nödfall kan du ta en wokpanna med platt botten för vanlig spis. Det viktiga är att woken blir riktigt het vid tillagningen.

Det är lagom att laga 2 portioner i taget i woken (woken måste hålla hettan uppe). Vill du laga till fyra eller flera så förbered alla ingredienser och laga sedan två portioner i taget eller woka ingredienserna i omgångar och lägg över på en tallrik som du sedan lägger ihop i woken eller stor gryta och värmer upp allt till servering.

3 portioner wokad fläskkarré med hoisinsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram fläskkarré
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 0,5 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 2 salladslökar
  • 200 gram salladskål
  • 200 gram rödkål
  • 10 cm purjolök
  • 6 champinjoner
  • 1 liten burk vattenkastanj
  • 4 msk matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • Marinad: 1 krm salt
  • 0,5 msk maizena
  • 0,5 äggvita
  • 2 tsk ljus soja
  • Woksås: 1 dl hoisinsås
  • 0,5 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 2 msk ljus soja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Skär fläskköttet i tunna strimlor. Förslagsvis 4-5 cm långa, någon cm höga och några mm breda.
  2. Lägg i en skål och blanda med marinaden av salt, maizena, äggvita och ljus soja. Låt stå ca 15 minuter medan du förbereder de andra ingredienser.
  3. Börja koka jasminris.
  4. Hacka vitlök och ingefära fint.
  5. Dela, kärna ur och hacka chilin fint.
  6. Skölj och strimla salladslök, salladskål samt rödkål.
  7. Dela, skölj och strimla purjolök.
  8. Skölj och skär champinjoner i skivor.
  9. Öppna och skölj vattenkastanjer.
  10. Blanda woksåsen av hoisinsås, vitt vin, ljus soja samt sesamolja.
  11. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  12. Dags att woka: Hetta upp woken och tillsätt matolja.
  13. Tillsätt chili, ingefära och vitlök samt fläskkarrén lite i taget. Woka så att det får färg. Obs det ska ej brännas men bli brynt. Lägg över på en tallrik.
  14. Tillsätt lite mer olja och woka grönsakerna en ingrediens i taget börja med rödkål, salladskål, purjolök, champinjoner och till sist salladslök.
  15. Woka någon minut till.
  16. Tillsätt woksåsen samt fläskköttet, vänd runt och woka någon minut till.
  17. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får den sötsura woksåsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  18. Smaka av woken med salt, hoisinsås, ljus soja och chili.
  19. Servera med kokt jasminris.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer