Wokad fläskkarré i sötsur sås

Wokad fläskkarré i sötsur sås, jordnötter och massor av goda grönsaker. Servera woken med jasminris. Istället för köpt sötsursås kan du blanda egen av några tsk socker, några dl passerade tomater och några msk mörk risvinäger.

Du hittar sötsursås, ljus kinesisk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker. Man kan ta vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin från vanlig affär. Som chili kan du välja färsk röd chili, små röda färska thai-chilis, sriracha-chilisås på flaska eller annan valfri chili efter tycke. 

Fläskkarrén kan du byta mot fläsksida, stekfläsk, grishals (ett annat ord för fläskkarré), kotlett, skinka eller innanlår. Du kan också skippa köttet och ta tärnad tofu, quorn eller lax (skippa då marinaden med maizena).
Ta de grönsaker du gillar - några tips är sockerärtor, minimajs, all slags svamp, vitkål, spetskål, broccoli, blomkål, bambuskott, spenat, vattenkastanj, gröna bönor, palsternacka, rotselleri med mera.

Du behöver en wokpanna att laga i. Helst en riktig wok och gasspis. Det finns portabla gasspisar som funkar utmärkt att woka på. Perfekt att ha i sommarköket sen. I nödfall kan du ta en wokpanna med platt botten för vanlig spis. Det viktiga är att woken blir riktigt het vid tillagningen.

Det är lagom att laga 2 portioner i taget i woken (woken måste hålla hettan uppe). Vill du laga till fyra eller flera så förbered alla ingredienser och laga sedan två portioner i taget eller woka ingredienserna i omgångar och lägg över på en tallrik som du sedan lägger ihop i woken eller stor gryta och värmer upp allt till servering.

Om du dubblar receptet så räcker det ändå med en äggvita till marinaden.

2 portioner wokad fläskkarré

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram fläskkarré
  • 0,5 dl jordnötter, med eller utan salt
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 0,5 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 2 salladslökar
  • 200 gram salladskål
  • 200 gram rödkål
  • 0,5 gul lök
  • 2 morötter
  • 200 gram bok choi
  • 4 msk matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • Marinad: 1 krm salt
  • 0,5 msk maizena
  • 1 äggvita
  • 2 tsk ljus soja
  • Woksås: 1,5 dl sötsursås
  • 0,5 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 2 msk ljus soja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Skär fläskköttet i tunna strimlor. Förslagsvis 4-5 cm långa, någon cm höga och några mm breda.
  2. Lägg i en skål och blanda med marinaden av salt, maizena, äggvita och ljus soja. Låt stå ca 15 minuter medan du förbereder de andra ingredienserna.
  3. Börja koka jasminris.
  4. Rosta jordnötterna i en panna och ställ åt sidan.
  5. Hacka vitlök och ingefära fint.
  6. Dela, kärna ur och hacka chilin fint.
  7. Skölj och strimla salladslök, salladskål samt rödkål.
  8. Skala och skär lök i tärningar.
  9. Skala och slanta morötter.
  10. Skölj och skär bok choi i grova bitar. Lägg blad och stam i varsin hög.
  11. Blanda woksåsen av sötsursås, vitt vin, ljus soja samt sesamolja. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  12. Dags att woka: Hetta upp woken och tillsätt matolja.
  13. Tillsätt chili, ingefära och vitlök samt fläskkarrén lite i taget.
  14. Woka så att det får färg. Obs det ska ej brännas men bli brynt.
  15. Lägg över på en tallrik.
  16. Tillsätt lite mer olja och woka gul lök, morötter, stam av bok choi samt rödkål. Tillsätt en ingrediens i taget.
  17. Tillsätt sedan salladskål samt bladen av bok choi.
  18. Woka någon minut till.
  19. Tillsätt woksåsen samt fläskköttet, vänd runt och woka någon minut till.
  20. Tillsätt salladslök. Koka upp.
  21. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får den sötsura woksåsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  22. Smaka av woken med salt, sötsursås, ljus soja och chili.
  23. Strö över rostade jordnötter samt servera med kokt jasminris.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer