Whiskysill

Inlagd sill smaksatt med whisky, rödlök, gul lök och morötter i ättikslag. Här har jag använt urvattnad inläggningssill som ska ligga något dygn i ättikslagen innan du äter den. 

Du kan välja stil av whisky - rökig eller mindre rökig - jag föredrar mindre rökig eller orökt whisky till smaksättning från Speyside, Irland ex. Tullamore Dew. Vill du ha rökig smak så var försiktig då röksmaken tar över ex. om du använder rökig Islay whisky som Ardbeg eller Laprhoig. 

Du kan ta annan sill istället för urvattnad inläggningssill som 5-minuters inläggningssill (då kan du äta sillen direkt) eller saltsill och följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några timmar extra. Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas på samma vis till whiskysill som nedan. 

Lingon är valfritt att ha i. Man kan också ha i strimlad purjolök och kryddpeppar. Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här

1 glasburk sill på ca 0,5 liter eller 4 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 420 gram urvattnad inläggningssill
  • 0,75 dl whisky, förslagsvis orökt irländsk som Tullamore Dew
  • 0,5 dl frysta lingon eller färska rensade lingon
  • 2 lagerblad
  • 3 svart- eller vitpepparkorn
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 morot
  • 0,5 gul lök
  • ÄTTIKSLAG: 0,5 dl ättika (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt även peppar samt lagerblad. Koka och rör tills sockret löst sig.
  2. Skala och strimla lök och skala och slanta morot.
  3. När lagen kokat upp så tillsätt lök, morot och lingon. Låt svalna.
  4. Tillsätt whiskyn till ättikslagen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  6. Varva sill, lingon, lök och morot i en glasburk eller annan burk för inläggning ex. ett Höganäskrus. Fyll upp med ättikslagen. Lägg gärna en tyngd så att sillen hamnar under lagen.
  7. Sätt på lock och förvara gärna något dygn i kylen innan servering. Håller någon månad oöppnad i kylen. Öppnad burk förvaras i kylen och håller några veckor om lagen täcker whiskysillen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Kockens tips på liknande recept:

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat