Senap med whisky

En kanongod senap till bla julbordet. Senapen är stark i början och tappar sen i styrka efterhand. Håller sig i kylen flera månader.

Vill du ha en rökig smak på senapen så väljer du en rökig whisky. Vill du ha en neutral whiskysmak så välj en orökt whisky ex. en irländsk som Bushmills. Eller ta en som är mittimellan som Macallan eller Glenfiddich från skotska Highlands.

3 dl senap med whisky

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 100 g Colmans senapspulver
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 msk whisky efter smak

Tillagning

  1. Blanda senapspulver, socker och grädde i en kastrull.
  2. Koka någon minut under omrörning tills den blir helt slät. Akta så det inte bränns vid.
  3. Ta kastrullen från värmen och smaksätt med whisky.
  4. Häll senapen på en glasburk med lock.
  5. Låt stå svalt några dagar innan servering.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer