Vinbärskakor med kokos
Vinbärskakor med kokos i små formar. En slags minipajer. Klä aluminiumformar med mördeg, fyll med röda vinbär och toppa med kokosröra.
Syrliga vinbär, knaprig mördeg och söt kokos blir mycket gott ihop.
Du behöver 11 små aluminiumformar.
Tillagning
- Blanda mördegen: tärna smör och knåda hastigt ihop till en deg med vetemjöl och socker. Forma till en avlång rulle och slå in i plastfolie. Lägg i kylen i 30 minuter. Lägg fram smör att mjukna till kokosblandningen.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Blanda och rör ihop kokos med smör, socker, ägg och vetemjöl i en bunke till en röra.
- Ta ut mördegen skär ut 11 bitar/skivor. Tryck ut deg i varje aluminiumform. Ställ dem på en ugnsplåt.
- Fördela vinbären i formarna.
- Fördela kokosröran över vinbären.
- Grädda vinbärskakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills de har fin färg och är genomgräddade.
- Ta ut och låt svalna innan servering.
Serveringsförslag
- Vinbärskakorna är goda till fika, fest eller buffé.
- Kan även serveras som dessert med en kula citron-sorbet, vaniljsås eller vaniljglass.
Varianter
- Du kan även ta svarta vinbär, krusbär, strimlad rabarber, hallon eller andra syrliga bär. Eller blanda.
- Istället för smör kan du ta margarin.
- Istället för att baka i formar så kan du baka som en slags paj i en smord pajform där du kavlar ut mördegen underst, lägger på ett lager vinbär och toppar med kokosröra - så får du en vinbärs- och kokospaj/kaka. Ytterligare alternativ är att baka som en längd i en avlång form med halvhöga kanter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 168 kcal