Vinbärskakor med kokos

Introduktion och förberedelse

Vinbärskakor med kokos i små formar. En slags minipajer. Klä aluminiumformar med mördeg, fyll med röda vinbär och toppa med kokosröra.

Syrliga vinbär, knaprig mördeg och söt kokos blir mycket gott ihop. Vinbärskakorna är goda till fika, fest eller buffé. Kan även serveras som dessert med en kula citron-sorbet, vaniljsås eller vaniljglass.

Du kan även ta svarta vinbär, krusbär, strimlad rabarber, hallon eller andra syrliga bär. Eller blanda. Istället för smör kan du ta margarin.

Du behöver 11 små aluminiumformar. Eller så kan du baka det hela som en paj i en smord pajform där du kavlar ut mördegen underst, lägger på ett lager vinbär och toppar med kokosröra - så får du en vinbärs- och kokospaj/kaka.

Ytterligare alternativ är att baka i som en längd i en avlång form med halvhöga kanter.

11 vinbärskakor

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1/2 dl florsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl färska rensade vinbär - frysta bär går också bra
  • Kokostopping: 40 gram mjukt smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 dl kokosflingor
  • 2 msk vetemjöl

Tillagning

  1. Blanda mördegen: tärna smör och knåda hastigt ihop till en deg med vetemjöl och socker. Forma till en avlång rulle och slå in i plastfolie. Lägg i kylen i 30 minuter. Lägg fram smör att mjukna till kokosblandningen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Blanda och rör ihop kokos med smör, socker, ägg och vetemjöl i en bunke till en röra.
  4. Ta ut mördegen skär ut 11 bitar/skivor. Tryck ut deg i varje aluminiumform. Ställ dem på en ugnsplåt.
  5. Fördela vinbären i formarna.
  6. Fördela kokosröran över vinbären.
  7. Grädda vinbärskakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills de har fin färg och är genomgräddade.
  8. Ta ut och låt svalna innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept