Vegetarisk soppa med bönor

Introduktion och förberedelse

En tomatbaserad soppa med stora vita bönor, broccoli, morot, champinjoner, majs, lök, vitlök, basilika, oregano, chili samt en skvätt sojagrädde att runda av det hela med. Skulle även kunna kallas gryta för den är rätt matig.

Du kan byta stora vita bönor mot andra kokta bönor samt även koka med röda eller gröna linser.

Andra grönsaker som är goda i är:

  • Rotfrukter som tärnad kålrot, rotselleri, palsternacka, potatis och rödbetor; blomkål, strimlad vit- eller rödkål; purjolök; salladslök; fänkål med mera.
  • Man kan även koka råris eller matvete till och blanda i eller servera till som en slags gryta.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4-5 portioner vegetarisk soppa med bönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 morötter
  • 1 bukett broccoli
  • 1 pkt passerade tomater
  • 1 liter vatten
  • 1 pkt - ca 2 dl kokta stora vita bönor
  • 1 tärning grönsaksbuljong eller någon msk ekologiskt buljongpulver
  • 2 dl majs
  • 5 champinjoner
  • 1,5 dl grädde eller sojagrädde
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 2 krm chiliflakes
  • 4 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 0,5 dl riven ost som parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök några minuter i olivolja i en stor kastrull.
  3. Skala och tärna fint morötter. Fräs med löken.
  4. Tillsätt passerade tomater, vatten, buljongtärning, grädde, basilika, oregano samt chiliflakes. Rör om, koka upp och låt sjuda på låg värme några minuter.
  5. Skölj och skär broccoli i buketter. Tillsätt dem och koka i ca 5 minuter.
  6. Skölj, skiva och fräs champinjonerna i en stekpanna i lite olivolja och salt.
  7. Skölj bönor och majs noga. Tillsätt dem. Koka upp.
  8. Smaka av med salt och peppar. En gnutta socker kan också höja smaken något.
  9. Riv ost fint.
  10. Hacka persilja.
  11. Garnera soppan med den stekta svampen, persilja och riven ost.
  12. Servera gärna soppan med ett bröd ex. foccacia eller baguette.
E-mail
Medel: 4.2 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer