Vegetarisk soppa med bönor

En tomatbaserad soppa med stora vita bönor, broccoli, morot, champinjoner, majs, lök, vitlök, basilika, oregano, chili samt en skvätt sojagrädde att runda av det hela med.
Du kan byta stora vita bönor mot andra kokta bönor eller linser.
Andra grönsaker som är goda i är: rotfrukter som tärnad kålrot, rotselleri, palsternacka, potatis och rödbetor; blomkål, strimlad vit- eller rödkål; purjolök; fänkål med mera.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4-5 portioner vegetarisk soppa med bönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 morötter
  • 1 bukett broccoli
  • 1 pkt passerade tomater
  • 1 liter vatten
  • 1 pkt - ca 2 dl kokta stora vita bönor
  • 1 tärning grönsaksbuljong eller någon msk ekologiskt buljongpulver
  • 2 dl majs
  • 5 champinjoner
  • 1,5 dl grädde eller sojagrädde
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 2 krm chiliflakes
  • 4 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 0,5 dl riven ost som parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök några minuter i olivolja i en stor kastrull.
  3. Skala och tärna fint morötter. Fräs med löken.
  4. Tillsätt passerade tomater, vatten, buljongtärning, grädde, basilika, oregano samt chiliflakes. Rör om, koka upp och låt sjuda på låg värme några minuter.
  5. Skölj och skär broccoli i buketter. Tillsätt dem och koka i ca 5 minuter.
  6. Skölj, skiva och fräs champinjonerna i en stekpanna i lite olivolja och salt.
  7. Skölj bönor och majs noga. Tillsätt dem. Koka upp.
  8. Smaka av med salt och peppar. En gnutta socker kan också höja smaken något.
  9. Riv ost fint.
  10. Hacka persilja.
  11. Garnera soppan med den stekta svampen, persilja och riven ost.
  12. Servera gärna soppan med ett bröd ex. foccacia eller baguette.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer