Vegetarisk lasagne vegolasagne

Vegetarisk lasagne med keso och grönsaker. Supergod och lätt att göra. Vegetarisk lasagne kombineras med mängder av ingredienser.
Tar nästan ingen tid att laga och blir många härliga portioner vegolasagne.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

8 portioner vegetarisk lasagne

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 3 burkar krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk basilika
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 100 gram keso naturell (eller smaksatt)
  • 3 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 1 ägg
  • 1 zucchini
  • 10 champinjoner
  • 1 paprika
  • 1 dl tapenade eller oliver utan kärnor
  • 1 paket lasagneplattor, vanliga eller med spenat
  • 2 dl riven ost

Tillagning

  1. Koka ihop de tre burkarna med krossade tomater tillsammans med kryddorna (torkade eller färska), buljongtärning, vatten, hackad lök och pressad vitlök i ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Blanda ihop den rivna osten med keso och ägg.
  4. Stek på champinjonerna lite efter att de skivats. Hacka samtidigt upp paprikan och zucchinin i skivor.
  5. När tomatsåsen kokat i ca en timme så är det dags att börja fylla en stor ugnsform.
  6. Börja med ett tunt lager tomatsås i botten. Lägg sedan ett heltäckande lager med lasagneplattor över såsen. Häll sedan på lite av såsen (det ska räck till två lager till) på lasagneplattorna. Lägg på den skivade zucchinin och champinjonerna.
  7. Lägg på ett nytt lager med lasagneplattor.
  8. Bred ut hälften av kesoröran på dessa plattor.
  9. Lägg sedan på ett nytt lager med lasagneplattor.
  10. Häll på hälften av den kvarvarande tomatsåsen ovanpå det nya lagret med lasagneplattor.
  11. Fördela tapenaden eller grovhackade oliver över såsen. Lägg sedan på paprikan.
  12. Lägg nu ett nytt lager med lasagneplattor.
  13. Sprid ute den resterande kesoröran på dessa plattor.
  14. Sista lagret med plattor läggs på och ovan på detta det sista av tomatsåsen. Se till så att det är ganska mycket sås på det översta lagret. Annars blir det torrt.
  15. Grädda nu den vegetariska lasagnen i ugnen i ca 20 min. Tag sedan ut den och ha på 2 dl riven ost och sätt in den i ugnen i ytterligare 10 min.
  16. Servera med vegetarisk lasagne med sallad och gott bröd som focaccia.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept