Vegetarisk lasagne vegolasagne

Vegetarisk lasagne med keso och grönsaker. Supergod och lätt att göra. Vegetarisk lasagne kombineras med mängder av ingredienser.
Tar nästan ingen tid att laga och blir många härliga portioner vegolasagne.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

8 portioner vegetarisk lasagne

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 3 burkar krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk basilika
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 100 gram keso naturell (eller smaksatt)
  • 3 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 1 ägg
  • 1 zucchini
  • 10 champinjoner
  • 1 paprika
  • 1 dl tapenade eller oliver utan kärnor
  • 1 paket lasagneplattor, vanliga eller med spenat
  • 2 dl riven ost

Tillagning

  1. Koka ihop de tre burkarna med krossade tomater tillsammans med kryddorna (torkade eller färska), buljongtärning, vatten, hackad lök och pressad vitlök i ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Blanda ihop den rivna osten med keso och ägg.
  4. Stek på champinjonerna lite efter att de skivats. Hacka samtidigt upp paprikan och zucchinin i skivor.
  5. När tomatsåsen kokat i ca en timme så är det dags att börja fylla en stor ugnsform.
  6. Börja med ett tunt lager tomatsås i botten. Lägg sedan ett heltäckande lager med lasagneplattor över såsen. Häll sedan på lite av såsen (det ska räck till två lager till) på lasagneplattorna. Lägg på den skivade zucchinin och champinjonerna.
  7. Lägg på ett nytt lager med lasagneplattor.
  8. Bred ut hälften av kesoröran på dessa plattor.
  9. Lägg sedan på ett nytt lager med lasagneplattor.
  10. Häll på hälften av den kvarvarande tomatsåsen ovanpå det nya lagret med lasagneplattor.
  11. Fördela tapenaden eller grovhackade oliver över såsen. Lägg sedan på paprikan.
  12. Lägg nu ett nytt lager med lasagneplattor.
  13. Sprid ute den resterande kesoröran på dessa plattor.
  14. Sista lagret med plattor läggs på och ovan på detta det sista av tomatsåsen. Se till så att det är ganska mycket sås på det översta lagret. Annars blir det torrt.
  15. Grädda nu den vegetariska lasagnen i ugnen i ca 20 min. Tag sedan ut den och ha på 2 dl riven ost och sätt in den i ugnen i ytterligare 10 min.
  16. Servera med vegetarisk lasagne med sallad och gott bröd som focaccia.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer